Jedna od najopasnijih bakterija pronađena u vodi u Pančevu

I u junu 2015. bila je zabranjena upotreba vode u ovom gradu

  • 6

Voda u Pančevu u nekoliko navrata ove godine sadržala je bakterije opasne po ljudsko zdravlje, pokazalo je istraživanje koje je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Mračna tajna roštilja: Radnica sa kioska nam otkrila veliku prevaru sa senfom, šta ide u meso i čime razblažuju pavlaku

Kako se vidi iz analiza koje je VOICE dobio od nadležnih institucija u Pančevu, voda iz vodovodne mreže od januara do avgusta ove godine sadržala je u nekoliko navrata bakterije Pseudomonas aeruginosa, ali i koliformne bakterije, odnosno streptokoke fekalnog porekla.

Prisustvo ovih bakterija prema odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće nije uopšte dozvoljeno.

Kod čoveka Pseudomonas može da izazove različita oboljenja, od infekcije oka, uha i respiratornog trakta, pa sve do sepse.

Jedan je od najčešćih uzročnika infekcija kod pacijenata koji se nalaze u bolnicama, pa pacijenti koji su već veoma bolesni mogu da umru od Pseudomonas infekcije.

Foto: flickr/Peter Dutton Foto: flickr/Peter Dutton

Bakterija može da se prenese u bolnicama preko ruke zdravstvenih radnika ili od bolničke opreme koja se ne čisti.

Vrlo blage bolesti, kao što su osip i infekcija uha, mogu se javiti kod zdravih osoba nakon izlaganja kadama i bazenima koji su neadekvatno hlorisani.

BAKTERIJE LOKALNOG KARAKTERA

U JKP Vodovod i kanalizacija u Pančevu, kojem Zavod za javno zdravlje dostavlja rezultate analiza, rekli su da su detektovane bakterije u januaru i julu ove godine bile "lokalnog karaktera", a posledica su nekorišćenja unutrašnjih instalacija i loše higijene na mestu uzimanja uzorka.

- Voda za piće u distributivnoj mreži je odličnog kvaliteta. Nijedan vodovod nema savršene rezultate o čemu su publikovani razni radovi - naveli su iz Vodovoda.

Lokalna vlast je u aprilu i junu prošle godine zabranila vodu za upotrebu, i to zbog povećanog nivoa hlora, a ispostavilo se da je voda hlorisana upravo zbog pojave bakterije iz roda Pseudomonas, a nakon zabrane upotrebe vode, alarmiran je i Gradski štab za vanredne situacije, a direktorka Vodovoda podnela je ostavku.

Voda je u Pančevu bila zabranjena za upotrebu i u junu prošle godine zbog sumnje da je povećana koncentracija trihalometana u vodi.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    6. decembar 2016 | 16:19

    Mozda nije ispravna al je barem najskuplja u Srbiji.Placam od 3500 do 4300 dinara vidu mesecno u stanu od 56m2 sa 4 clana porodice!Ejjj bre!Pa nemam bazen u stanu!Pise mi po 36m3 vode da smo potrosili???

  • Mia

    6. decembar 2016 | 16:45

    I ja placam za 3 clana oko 3000 din. mesecno. Kazu da trosimo 25 m3 mesecno a na kazem da je to lopovluk

  • emily

    8. decembar 2016 | 04:02

    voda bila zabranjena za koristenje u junu u Pancevu...jos da je neko o tome obavestio pancevce bilo bi extra...evo ja sam u pancevu i prvi put sad citam da je voda bila zabranjena u junu...a i moje komsije to tek sad cuju...a racuni...kuci sam bila sama ceo mesec,ukljucila ves masinu 3 puta,obicno trosimo oko 3m/3 ,imamo bunar iz koga se sve zaliva i pere i po dvoristu,i sad kad sam bila sama,ocitali mi 18 kubika za taj mesec....to je nemoguce,to potrosim za pola godine...nisam u zgradi nego u kuci,ali taj mesec komsiji ocitali 60 kubika a obicno potrose 12-13

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA