Mangulica sve popularnija na jugu Srbije: Svi je uzgajaju jer je jako zdrava (FOTO)

Bojan Pavlović iz Svrljiga je verovatno jedan od retkih stočara u tom delu Srbije koji mangulice uzgaja na potpuno prirodan način, bez koncentrata i vitamina

  • 0

Jedan od malobrojnih uzgajivača mangulice na jugu Srbije Bojan Pavlović (36), dve godine uzgaja tu "poludivlju" sortu svinja na porodičnom imanju u blizini svrljiškog sela Radmirovac.

MANGULICA ILI OBIČNO PRASE: Evo koje meso je stvarno ZDRAVIJE za jelo! (FOTO) (VIDEO)

- Opština Svrljig davala je besplatno prasad mangulice i ja sam se prijavio da ih čuvam. Naredne godine treba opštini da vratim isti broj prasadi koji sam dobio da bi još neko počeo da ih uzgaja - rekao je Pavlović.

Na farmi od 1,3 hektara koja se nalazi usred hrastove šume Pavlović ima tokom godine između 15 i 50 mangulica.

- Tokom leta ih je više jer imam i više hrane za njih. Na jesen velike svinje zakoljem ili prodam. Nedavno sam poklonio 10 prasadi Udruženju mladih "Kobra" kako bi osnovali sopstvenu farmu - kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, meso mangulica je veoma traženo u Srbiji, a kupci su ljudi koji hoće da promene način ishrane i da se zdravo hrane.

- Iz tog razloga sam odlučio da gajim mangulice. Želeo sam da moja porodica jede zdravu hranu, a meso i mast mangulica mnogo su zdraviji nego običnih svinja - rekao je Pavlović.

Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Telegraf, A. Nalbantjan, Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je istakao, žitelji sela na obroncima Svrljiških planina crnu mangulicu i moravku uzgajali su još od 18. veka u kolibama po hrastovim i bukovim šumama.

Više decenija unazad mangulice niko nije čuvao i tek poslednjih godina po neka od ovih svinja može se ponovo videti na imanjima u svrljiškom kraju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pavlović je naveo da je verovatno jedan od retkih stočara u tom delu Srbije koji manuglice uzgaja na potpuno prirodan način, bez koncentrata i vitamina.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA