≫ 

Dom zdravlja oko kog se lomi sudbina Kosova: Gradonačelnik traži da se izgradi, građani su protiv (FOTO)

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Kosovska Mitrovica" dr Milan Ivanović je rekao da se ovde radi o samovoljnom aktu gradonačelnika Dragana Jablanovića, koji bez ikakve konsultacije i dogovora ambulantu u Sočanici želi da pretvori u paralelnu instituciju

  • 0

U Sočanici, u opštini Leposavić, protestujući zbog nelegalne izgradnje doma zdravlja, po nalogu gradonačelnika Leposavića, koji bi finansirala Priština i bojazni da bi radio u sistemu kosovskih institucija, danas oko podneva okupilo se stotinak građana.

Postignut dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu

Za izgradnju ovog doma zdravlja zalaže se gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, međutim, njegov i stav predsednika SO Leposavić, takođe po kosovskom sistemu, Zoranom Todićem su oprečni.

- Glavna nejasnoća je u kom sistemu bi radio dom zdravlja, jer ako nema saglasnosti KBC-a i Doma zdravlja u Leposaviću postoji sumnja da li neko pravi paralelne strukture – rekao je Todić i naglasio da je politika Vlade Republike Srbije jasna kada su u pitanju zdravstvo i školstvo na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik Jablanović nije predloge projekata o izgradnji objekata koje planira da gradi podneo SO Leposavić, pa samim tim nema saglasnost odbornika SO, što nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim se jasno definišu ovlašćenja rada SO po kosovskom sistemu.

Foto: Tanjug/Milojko Marković Foto: Tanjug/Milojko Marković

- Odgovorno tvrdim da SO nije raspravljala o tome, a nije ni bilo predloga od lokalne samouprave za dobijanje dozvole za te radove. Došlo je do sporenja izvršne i zakonodavne vlasti u Leposaviću, odbornici su zgranuti potezima gradonačelnika koji uzurpira opštinsku imovinu i bez odluke SO izvodi radove – rekao je Todić.

On je podsetio da su 26. novembra nepoznata lica započela u Sočanici da izvode radove u dvorištu već postojećeg doma zdravlja za šta nisu imali dozvolu nadležnih u ovoj ustanovi.

- Tada je bio prisutan i gradonačelnik Dragan Jablanović koji je rekao da planira da gradi Dečiji dispanzer, a prema priloženoj dokumentaciji radilo se o rekonstrukciji Doma zdravlja, za šta je Ministarstvo zdravlja iz Prištine izdvojilo 190.000 evra - rekao je Todić.

On je dodao da je dečije obdanište u Lešku izgrađeno sredstvima EU za potrebe već postojeće predškolske ustanove, a da ga gradonačelnik nije predao onome kome je namenjeno "već razmišlja da otvori neke nove ustanove po kosovskom sistemu za koje nema odobrenje SO".

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Kosovska Mitrovica" dr Milan Ivanović je rekao da se ovde radi o samovoljnom aktu gradonačelnika Dragana Jablanovića, koji bez ikakve konsultacije i dogovora ambulantu u Sočanici želi da pretvori u paralelnu instituciju.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Jasno je da je ambulanta u Sočanici u zdravstvenom sistemu Republike Srbije tako da sam ja kao direktor KBC Kosovska Mitrovica odgovoran za tu ambulantu, aktivnosti koje Jablanović ima nameru da realizuje su neovlašćene i nelegalne – rekao je Ivanović, koji je o Jablanovićevim namerama obavestio Kancelariju za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

On je podsetio da je gradonačelnik Jablanović "2015. godine sa nekoliko odbornika u SO Leposavić doneo odluku o izgradnji Doma zdravlja pod okriljem Prištine na mestu postojećeg objekta u kome su bila smeštena raseljena lica, bez rešavanja njihovog smeštaja", kao i to, da ima saznanja da je gradonačelnik takođe, primio radnike u zdravstvu, koji su plaćeni iz kosovskog budžeta, ali da on nije upoznat sa time gde i šta oni rade.

O Jablanovićevom pokušaju izgradnje zdravstvene ustanove pod ingerencijom Prištine Ivanović je od Kosovske policije zatražio da "preduzme sve potrebne mere, da se onemogući pristup lica i mašina Ambulanti u Sočanici, kako bi naše osoblje neometano pružilo zdravstvenu pomoć, svima kojima je ona potrebna, kao i naše službenike obezbeđenja".

Foto: Tanjug / Boki Foto: Tanjug / Boki

U saopštenju gradonačelnika i predsednika privremenih organa sa severa Кosova i Metohije navodi se da je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović "konačno javno saopštio da je eksponent antisrpske politike i da je njegov zadatak razbijanje jedinstva srpskog naroda na severu Кosova i Metohije".

Oni smatraju da je Dragan Jablanović "sam sebe osudio na izolaciju, saopštivši da se ograđuje od jednodušne odluke svih relevantnih srpskih političkih predstavnika severno od Ibra da do daljeg prekinu odnose sa Кfor-om".

Foto-ilustracija: Tanjug/Boki Foto-ilustracija: Tanjug/Boki

- Ako ovome dodamo i pokušaj instaliranja novog zdravstvenog i obrazovnog sistema protivno volji naroda u opštini Leposavić, na čemu Jablanović predano radi u poslednje vreme, jasno je da on nema više nijedan osnov da se predstavlja kao zastupnik interesa srpskog naroda – naveli su gradonačelnici i predsednici PO opština sa severa КiM i naglasili da Jablanović "od danas politički ne postoji".

Saopštenje su potpisali gradonačelnici Goran Rakić (Severna Mitrovica), Vučina Janković (Zvečan) i Stevan Vulović (Zubin Potok), predsednici privremenih organa Zoran Todić (Leposavić), Aleksandar Spirić (Кosovska Mitrovica) i Ivan Todosijević (Zvečan) i ministar Administracije i lokalne samouprave u vladi Кosova Ljubomir Marić.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA