Grejanje u Srbiji drugačije u svakom gradu, tarifa zavisi od "dobre volje" opštine

U Nišu je daljinsko grejanje poskupelo, dok je u Novom Sadu pojeftinilo

  • 6
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Nišlije su dočekale novembar uz uvećane račune za grejanje. Isti mesec prošao je Novosađanima sa smanjenjem troška za tople radijatore.

Komšija je Srbinu najgori neprijatelj: Poreska uprava puna prijava "cinkaroša"

Iako gotovo sve toplane u zemlji za svoju osnovnu sirovinu koriste prirodni gas, cene se prekrajaju potpuno samostalno, od grada do grada.

Pravdajući se da se po zakonu mora primenjivati Uredba Vlade Srbije i metodologija obračuna za potrošnju toplotne energije, članovi Gradskog veća u Nišu su krajem prošlog meseca ipak pristali da povećaju cenu grejanja i to za 30 odsto. Tako će Nišlije varijabilniji deo za grejanje umesto 3,91 dinara po kilovat satu - 5,21 dinar.

Zaštitite se na vreme: Od GRIPA UBICE u Srbiji obolelo već 25 ljudi!

Novosadska toplana je spustila cenu grejanja za 3,79 odsto. Ovo je drugo pojeftinjenje u ovoj godini, nakon što su proletos cene već smanjene za oko šest odsto. Prema predloženom cenovniku, grejanje će biti 97,7 dinara sa PDV-om po kvadratu umesto sadašnjih 101,58 dinara po kvadratu. U predlogu odluke o pojeftinjenju grejanja i tople vode se navodi da se smanjenje cena traži jer je smanjena cena prirodnog gasa, koji je glavni energent koji novosadska toplana koristi.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- U Nišu je jako niska cena grejanja, a odlučeno je da se postepeno povećava kako ne bi bio veliki udar za potrošače - kaže Milovan Lečić iz Ugruženja toplana Srbije za Večernje Novosti.

- Toplane same određuju svoje cene i predlažu ih lokalnim samoupravama.

U SVILAJNCU JE OTROV VRHUNSKOG KVALITETA: Ako kupite jedan, dobijate i specijalan poklon gratis! (FOTO)

Iz obe toplane rukovode se Metodologijom o minimalnim i i maksimalnim cenama grejanja, koje je propisalo Ministarstvo energetike. Tako je odnos cena neverovatno različit.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U Beogradu je ubedljivo najveća cena grejanja, skoro 120 dinara po kvadratu, a u Batočini je skoro 30 dinara manja - 81 dinar, dok Stara Pazova naplaćuje 79 dinara po kvadratu. Među najpovoljnijima su opština Mali Zvornik, gde je fiksni deo 16 dinara ta kvadrat, kao i Negotin i Vrbas - 24 dinara po metru kvadratnom.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ing Zoran Vukov

    8. decembar 2016 | 20:46

    Naplata grejanja u svim gradovima služi da se finansiraju lokalne samouprave i partije i one se nezakonito primenjuju gde paušalna cena [din/m2 god] je sa ugrađenim REKETOM tj formirana sa ~ dvostruko većim količinama kwh , dok se naplatom "PO UTROŠKU" fiksni deo je izdvojeni reket T.J. akontacija koju neće da obračunaju i koja nemože da se očita na kalorimetru jer nije ni isporučena. Koliko će korisnici platiti godišnje zavisi od ekonomske moći stanovništva grada a ne od stvarne i ispravne kalkulacije. Cena gasa je na istorijskom minimumu ali to nije smanjilo i troškove za grejanje jer se plaćaju zaostali dugovi buđetskih korisnika.Otkucaj: Russan Natural gas Manthli price i vidi cenu gasa.

  • IĐole

    8. decembar 2016 | 13:36

    Ja u Kladovu za prošlu zimsku sezonu za januar platio 22 000 za stan od 72 kvadrata. Pa vi vidite gde je najskuplje?

  • Branislav

    10. decembar 2016 | 14:23

    Toplane su kriminalne organizacije!Imaju monopol!Koriste gas da ugreju vodu i onda to prodaju tri puta skuplje! I jos plus nedozvoljavaju da prestanete da koristite njihove usluge!Grejanje stana od 35 kvadrata iznosi za sezonu oko 50000din. A ja u kuci od 55 kvadrata prodjem sa 45000din!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA