• 0

Obradović: Gledaće se i pravopis na završnom ispitu

Ministar prosvete i nauke kaže da će zadaci na završnom ispitu biti zaokruživani, podvlačeni ili povezivani, ali nigde ne stoji da će pravopisne greške biti tolerisane

  • 0

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da u Upustvu o polaganju završnog ispita ne stoji da će na predstojećim završnim ispitima biti tačni i odgovori koji su pravopisno nepravilni.

 

Obradović je rekao da to u Uputstvu uopšte ne stoji i da je reč o tome da je grupa profesora rekla da je čula da to stoji u tom dokumentu, a da je potom sindikat rekao da je Ministarstvo i donelo odluku.

 

- Suština je da su oni to čuli, a između čuti nešto i nečeg što jasno stoji postoji razlika - rekao je Obradović.

 

- Pravilnik je jasan, đaci će na ispitima rešavati po 20 zadataka iz maternjeg jezika i matematike, a najveći broj zadataka će biti takvog karaktera da će tačni odgovori biti zaokruživani, podvlačeni ili povezivani. Nema nikakve opasnosti - objasnio je Obradović.

 

Na pitanje da li se time štiti neznanje učenika, ministar je rekao da to nije tačno.

 

Podsećajući da je polaganje "male" mature 18. i 19. juna, Obradović je rekao da će završni ispit polagati 78.004 učenika, a da ima nešto više od 83.000 mesta.

 

Prema njegovim rečima, rezultati će biti objavljivani u školi i biće javno dostupni svima - đacima, roditeljima i starateljima, a rezultati će moći da budu proveravani i na internetu putem šifre koju svaki đak ima.

 

Kada je u pitanju upis na fakultete, koji kreće od 20. juna, Obradović je naveo da će broj studenata finansiranih iz budžeta ove godine biti 36.225, što je u odnosu na 2011. godinu 3,2 odsto više, i da su ovim obuhvaćeni svi univerziteti.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok