• 2

Ptičiji grip nadomak Novog Sada: Zatvorene tri ulice zbog zaražene živine

Preduzeta opsežna akcija u Kovilju

  • 2

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković izjavio je danas da su inspekcijske službe utvrdile u petak da je živina u dva gazdinstva u Kovilju zaražena ptičijim gripom.

 

ALARM ZBOG PTIČIJEG GRIPA U SRBIJI: Ne približavajte se labudovima, ne lovite ptice!

 

Novaković je rekao da je zbog toga sinoć preduzeta opsežna akcija u Kovilju i da su danas blokirane tri ulice uz vodu u tom selu.

 

Prema njegovim rečima, živina koja je zaražena pričijim gripom biće uništena, a "šteta neće biti velika, jer se ne radi se o velikom broju živine pošto nije reč o farmama već o manjim grupama jata u gazdinstvima". On je dodao da će država nadoknaditi štetu vlasnicima.

 

Novaković je apelovao na sve držaoce živine da je drže u zatvorenom prostoru, da je ne puštaju napolje kako ne bi dolazila u kontakt ni sa komšijskom živinom, ni sa pticama lutalicama, kako je pojasnio, jer one takođe raznose virus ptičjeg gripa, s obzirom da su dolazili u kontakt sa zaraženim labudovima.

 

Predsednik Južnobačkog okruga je istakao da apsolutno ne postoji opasnost za zdravlje ljudi od ove zaraze, da su veterinarske ekipe dobro organizovane, da su angažovani svi veterinari na području Novog Sada i da je Veterinarska uprava iz Beograda na lice mesta poslala ekipu stručnih ljudi.

 

NA GRANICI SA SRBIJOM: Žena u BiH umrla od ptičjeg gripa?

 

- Naučni veterinarski institut permanentno uzorkuje i prati sva sumnjiva obolenja i sumnjiva ponašanja kod živine. Akcija je kontrolisana, reon koji je zahvaćen je kontrolisan, nadam se da širenja zaraze neće biti i još jednom apelujem na držaoce živine da poštuju savete stručnjaka i živinu drže u zatvorenom kako bi se onemogućilo širenje zaraze - zaključio je Novaković.

 

Pojava ptičjeg gripa na području Kovilja detektovana je 29. novembra i to kod divljih labudova. Od tada je uginulo 15 jedinki tih ptica, a utvrđeno je, kako je rekao Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, da je sedam labudova uginulo kao posledica zaraze ptičjim gripom.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok