HRVATI NE ODUSTAJU: Postavljena spomen ploča za 114 ubijenih ustaša u Sisku (FOTO)

Spomen obeležje podigli članovi sisačkog ogranka udruženja 'Hrvatski domobran', u saradnji sa Sisačkom biskupijom

  • 22

U krugu Opšte bolnice ''Dr. Ive Pedišića'' u Sisku danas su postavljeni krst i spomen ploča, "u sećanje na 114 ubijenih pripadnika vojske tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH)", prenosi Hina.

Kako je jednom akcijom Telegrafa i Indexa odjeknuo region, a konkurencija oduševljeno prenosila LIVE iz Zagreba

Krst i spomen-ploču blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić, koji je pritom poručio kako su dosad takvi 'krstovi istine', posvećeni posleratnim žrtvama, postavljeni i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici, kao i u Crncu.

Biskup Košić je, pozivajući se na hroničara Lojzu Botorca koji je u svojoj knjizi opisao taj zločin, rekao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. maja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, pa ih u četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gde su ih pogubili i bacili u reku.

Dvojica su, međutim, uspela da pobegnu i kasnije svedoče o tom zločinu. Ubistvom su partizani pretili i direktoru bolnice, uglednom sisačkom humanistu Dr. Ivi Pedišiću, po kome je kasnije sisačka bolnica dobila ime.

Nakon blagoslova, biskup Košić je u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve iz perioda posle Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    11. decembar 2016 | 08:49

    Što se čudimo, pa i mi smo rehabilitovali naše četnike, što ne bi i oni svoje ustaše?

  • van gog

    10. decembar 2016 | 20:07

    neznam zasto vam smeta to sto hrvati rade oni rade ono sto smatraju da treba da rade i to je dobro jer se ne skrivaju nego lepo lkazu ko su i sta to nama smeta ne razumem mi to hocemo da oni budu dobri momci da ih prevaspitamo neznam sta. pustite ih neka ide gde su posli i gledajte gde ste vi u tom njihovom haosu to je vazno kao sa stepincem sta nas briga jeli on njihov svetac jos bolje ako jeste jer on pise granicu izmedju pravoslavlja i latina

  • Miki

    10. decembar 2016 | 19:40

    Dobro su prosli posle ubistva preko 1600 djece sa Kozare. Nisu se sjetili toj djeci nesto stavit, to je cisti fasizam na koji Evropa suti. Zasto sutnja Evrope na takve stvari, govori jasno da je to nastavak Hitlerove ideologije. Smrt fasizmu, sloboda narodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA