TOP 7 razloga zašto je Nemačka najbolji prijatelj Srbije (INFOGRAFIK)

Od 2000. do danas Nemačka je Srbiji dala 1,6 milijardi evra pomoći, uključujući skoro četvrtinu ukupne pomoći koju Srbija dobija kroz EU fondove (400 miliona evra), što je čini najvećim pojedinačnim donatorom

  • 2

U vreme kada je svetska ekonomija ophrvana dužničkom krizom, značaj investicija i donacija posebno dobijaju na značaju. Ako je verovati zvaničnim statistikama, postojeća kriza je najmanje pogodila Nemačku, a upravo se ova zemlja izdvaja po bilateralnim donacijama Srbiji.

Naime, od 2000. do danas Nemačka je Srbiji na raspolaganje stavila 1,6 milijardi evra pomoći, uključujući skoro četvrtinu ukupne pomoći koju Srbija dobija kroz EU fondove (400 miliona evra), što je čini najvećim pojedinačnim donatorom.

Srbija se po ukupnoj bruto sumi bilateralne pomoći koju države u svetu dobijaju od Nemačke nalazi na 16. od 151 mesta. Poređenja radi, Albanija se nalazi na 37, Bosna na 39, Hrvatska na 49, Makedonija na 67. a Crna Gora na 78. mestu. Ako se pak gleda pomoć po glavi stanovnika, Srbija je još bolje plasirana - na 8. mestu u svetu.

Robna razmena je, takođe, u laganom porastu pa je tako, prema saopštenju nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju, do 31. maja ove godine dostigla 943 miliona evra. Poređenja radi, za celu 2010. robna razmena je iznosila 1,987 milijardi evra, što Nemačku čini najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije.

Na kraju, ali ne kao najmanje važno, treba istaći i podatak da u Nemačkoj živi oko 500.000 Srba, sa srpskim ili nemačkim državljanstvom, pa tako svake godine u Srbiju na osnovu doznaka (najvećim delom uplata rođaka i prijatelja koji žive i rade u Nemačkoj) stigne oko 1,7 milijardi evra ili oko 5 miliona prosečnih mesečnih plata u Srbiji. Nemačka je na prvom mestu po udelu u ukupnoj sumi doznaka sa 40 odsto, a slede doznake iz Švajcarske sa 9 i Austrije sa 8 odsto.

(N. Stojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miami

    15. jun 2012 | 21:48

    Ovo je samo delimocno tacno.Nigde se ne kaze kome i koliko su donacije otisle.Da li su to antisrpske NVO,neprijateljski mediji,manjine,tzv nezavisni mediji i slicno.Neosporno je da je deo donacija otisao u infrastrukturu.Ali,razlozi su cisto ekonomski.Mogli ste i da napiste zasto je Nemacka neprijatelj broj 1 Srbije.Koliko vredi imovina Srbije na Kosovu na primer,bar deset puta vise nego sto je Nemacka donirala itd..Niko ovde nije ni glup ,ni lud.

  • Gazda Djoka moj te koka

    19. jun 2012 | 13:41

    Ma ko jos voli Nemce,majke im ga hitlerovske... Dobra su im samo kola i ostala roba a sve ostalo daleko im bilo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA