"ON JE NJEGOV KLON I POTROŠNA ROBA": Kritičari tvrde da novi italijanski premijer služi Renciju kao marioneta

Đentolini je inače poreklom aristokrata, ali je odbacio svoje dvostruko plemićko prezime kada je na fakultetu postao levičar

  • 0

Paolo Đentiloni postaće peti italijanski premijer u pet godina, a to može da zahvali nepokolebljivoj lojalnosti dosadašnjem predsedniku vlade Mateu Renciju.

Poslednji Rencijev pozdrav: Emotivnom porukom se oprostio od prijatelja i kolega (FOTO)

Đentolinija, šefa italijanske diplomatije poslednje dve godine, predsednik Sežo Matareli je zadužio da u nedelju formira novu vladu koja bi trebalo da vodi zemlju do redovnih izbora 2018. godine.

O njegovoj vladi će se glasati u parlamentu sledeće nedelje, a ako i preskoči tu prepreku svejedno bi mogao da ostane na dužnosti samo nekoliko meseci.

Dolazak na vlast ovog staloženog i skromnog političara levice bio je brz. Kažu da je u karijeri napravio više prijatelja nego neprijatelja i da ga svi doživljavaju kao pouzdanog, pre nego nadahnutog lidera.

2014. godine dobio je na upravu spoljne poslove. Tako mu je Renci zahvalio jer ga je podržao u borbi za liderstvo Demokratske strane pre dve godine. Kritičari smatraju da je izabrao Đentolinija da bi mogao da vuče konce iza scene.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

- On je klon Rencijev, nema harizmu i potrošna je roba. Biće premijer nekoliko meseci, neće ugroziti Rencija koji se sprema za povratak - rekao je jedan od lidera Pet zvezda Alesandro Di Batista.

Analitičari u Đentilonijevoj vladi očekuju samo površne promene u odnosu na Rencijevu.

Đentolini je inače poreklom aristokrata, ali je odbacio svoje dvostruko plemićko prezime kada je na fakultetu postao levičar.

Diplomirao je na fakultetu političkih nauka i bavio se novinarstvom. 2001. godine postao je zastupnik u parlamentu, pet godina kasnije postao je ministar komunikaija, ali nije uspeo da sprovede ni jednu medijsku reformu. Rencijev poziv 2014. godine vratio ga je u život. Kažu da je kao ministar spoljnih poslova radio dobro i pokazao se sposobnim.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA