• 9

SRBIJA U VRHU PO UMIRANJU OD VAZDUHA: Najveći gradovi prekomerno zagađeni, evo cele liste!

U Agenciji za zaštitu životne sredine upozoravaju da se situacija alarmanta - najzagađeniji su Užice, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Pančevo, Bor i Beograd

  • 9

Srbija je u svetskom vrhu po smrtnosti od zagađenog vazduha - sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, deseti smo na planeti. Brine što su upravo najveći srpski gradovi u trećoj kategoriji po kvalitetu vazduha, dakle prekomerno su zagađeni.

Beograd se guši u smogu, ali podjednako loše je u Obrenovcu i Pančevu! Magla stvara dodatne probleme!

U Agenciji za zaštitu životne sredine svi su ovih dana na terenu i obavljaju merenja. Situacija je, upozoravaju, alarmanta. Najzagađeniji su Užice, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Pančevo, Bor i Beograd.

- Ov gradovi s , prema propisanim kriterijumima, svrstani u treću kategoriju koja označava jako zagađeni vazduh - objašnjava Jasmina Knežević, rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduh:

- Za pomenute gradove zajedničko je to što imaju visoke godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 - pored čvrstih čestica koje se javljaju pri sagorevanju, čađi, prisutne su i fine čestice, veoma malih dimenzija i mase. Tolerantna vrednost PM10 za 2015., godinu bila je 41,6 mikrograma po kubnom metru, a kretala se od 42 u Pančevu do 76 mikrograma u Užicu.

Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic

Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic

Više od 92% svetske populacije udiše izuzetno zagađen vazduh koji UBIJE 6 MILIONA LJUDI GODIŠNJE

U Agenciji dodaju da je bio zabrinjavajući i broj dana tokom kojih je stanovništvo bilo izloženo delovanju zagađenja jer je propisom dozvoljeno da se tolerišu prekoračenja dnevnih koncentracija do 35 dana, a ona su se javljala od dva do pet puta više.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Komentari

  • Rhoi

    Ni u selima srema nije bolje loži se slama a zakona o filterima i zaštiti nema ili je nejasan.

  • Vota

    Tesko nema de se nalazimo sa unistenom industrijom i ovo malo sto radi niko ne ulaze u filtere istrazite koliko cementare sagore godisnje starih auto guma koje se uvoze iz celog sveta nije upropascen samo zduh nego i zemlja i voda

  • Boki

    Au, pobice nas ko zeceve. Uzicanin

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima