SRBIJA U VRHU PO UMIRANJU OD VAZDUHA: Najveći gradovi prekomerno zagađeni, evo cele liste!

U Agenciji za zaštitu životne sredine upozoravaju da se situacija alarmanta - najzagađeniji su Užice, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Pančevo, Bor i Beograd

  • 9

Srbija je u svetskom vrhu po smrtnosti od zagađenog vazduha - sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, deseti smo na planeti. Brine što su upravo najveći srpski gradovi u trećoj kategoriji po kvalitetu vazduha, dakle prekomerno su zagađeni.

Beograd se guši u smogu, ali podjednako loše je u Obrenovcu i Pančevu! Magla stvara dodatne probleme!

U Agenciji za zaštitu životne sredine svi su ovih dana na terenu i obavljaju merenja. Situacija je, upozoravaju, alarmanta. Najzagađeniji su Užice, Valjevo, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Pančevo, Bor i Beograd.

- Ov gradovi s , prema propisanim kriterijumima, svrstani u treću kategoriju koja označava jako zagađeni vazduh - objašnjava Jasmina Knežević, rukovodilac Grupe za monitoring i stanje kvaliteta vazduh:

- Za pomenute gradove zajedničko je to što imaju visoke godišnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 - pored čvrstih čestica koje se javljaju pri sagorevanju, čađi, prisutne su i fine čestice, veoma malih dimenzija i mase. Tolerantna vrednost PM10 za 2015., godinu bila je 41,6 mikrograma po kubnom metru, a kretala se od 42 u Pančevu do 76 mikrograma u Užicu.

Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic Foto: Tanjug/FENA/Almir Razic

Više od 92% svetske populacije udiše izuzetno zagađen vazduh koji UBIJE 6 MILIONA LJUDI GODIŠNJE

U Agenciji dodaju da je bio zabrinjavajući i broj dana tokom kojih je stanovništvo bilo izloženo delovanju zagađenja jer je propisom dozvoljeno da se tolerišu prekoračenja dnevnih koncentracija do 35 dana, a ona su se javljala od dva do pet puta više.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    12. decembar 2016 | 11:26

    Ljudi, dodjite u Kraljevo! Ne radi nijedna fabrika, nema ni zagadjenja.

  • Stefan

    12. decembar 2016 | 11:27

    Beograd zagadjen, a od cega hteo bih da znam ? Dodjite kod nas u Boru, gde sumporna kisekina hara nebom i truje ljude od rodjenja pa na dalje. Kada puste taj sumpor grad pobeli kao magla da je. Strasno.

  • Vota

    12. decembar 2016 | 12:26

    Tesko nema de se nalazimo sa unistenom industrijom i ovo malo sto radi niko ne ulaze u filtere istrazite koliko cementare sagore godisnje starih auto guma koje se uvoze iz celog sveta nije upropascen samo zduh nego i zemlja i voda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA