≫ 

Stefan je poslao jaku poruku celoj Srbiji: Njegove reči grme, smislio je kako država može USPETI (FOTO)

Pomozite nam da rešimo materijalne probleme oko školovanja i na taj način ćete sprečiti svaki dalji odliv mozgova

  • 10

Jedno pismo izazvalo je izuzetnu pažnju poslednjih dana u Nišu i na jugu Srbije. Pismo je napisao i poslao Stefan Stoilković, od ove jeseni student.

POTRESNO PISMO SARAJKE UZNEMIRILO REGION: Lekari je proglasili ludom, a ona ima RAK KOŽE

Pametan, inteligentan i jako vredan mladić odlučio se na ovaj korak iz samo jednog razloga - živi sa starijim bratom, odličnim strudentom medicine, i samohranom majkom, radnicom u JKP "Naisus", čija plata nije dovoljna da pokrije ni najosnovnije troškove ove tročlane niške porodice.

Ugroženo je, kaže, dalje i njegovo i obrazovanje njegovog brata. Jedva sastavljajući kraj s krajem, često bez dinara da on i brat nabave udžbenike i sve drugo što im je potrebno za učenje, ali i bez dovoljno sredstava za normalan život, Stefan je odlučio da savije papir i zatraži pomoć.

U svom pismu ovaj mladić ističe da je ove godine završio školovanje u Pravno-poslovnoj školi Niš i postao student Ekonomskog fakulteta Univerzitetat u Nišu, kao i da je nosilac "Vukove diplome" za uspeh tokom školovanja u osnovnoj, ali i za rezultate postignute u srednjoj školi.

OVAJ DEČAK JE POSLAO PISMO OBAMI: Predsedniče, sećate li se fotografije dečaka iz Sirije... (VIDEO)

Foto: Facebook/stefan.stoilkovic.97 Foto: Facebook/stefan.stoilkovic.97

Ovaj mladi Nišlija proglašavan je učenikom generacije i tokom osnovnog i srednjeg školovanja, a za vannastavne aktivnosti nagrađivan je svuda gde je učestvovao.

Stefan je i volonter u Crvenom krstu, takmičar je u ekipi za pružanje prve pomoći u ovoj humanitarnoj organizaciji, "Mladi ambasador sporta" i "Mladi ambasador kulture".

Piše Stefan Stoilković i da je kao učenik generacije Srednje Pravno-poslovne škole Niš bio gost prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića i princeze Katarine na prijemu za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola Srbije u Belom dvoru 30. juna ove godine. Ali, i ukazuje da je sve do ove godine grad Niš organizovao prevoz do Beograda za svoje najbolje đake.

Ovog leta, međutim, izostala je organizacija odlaska i Stefanu je u pomoć priskočilo preduzeće "Naisus" u kojem radi njegova majka, tako da je ipak, kako naglašava, doživeo prelepe trenutke koje će pamtiti celog života.

Zahvaljuje Stefan za brojne nagrade od škola i Ministarstva prosvete za dosadašnji rad i trud, za diplome, pohvalnice, knjige i slike koje je dobio.

Ali, to je, napisao je, premalo da bi moglo da predstavlja presudni podsticaj za njegovo dalje školovanje, napredovanje i ostvarenje novih uspeha.

- Trebalo bi da cilj ove države bude da zadrži sve perspektivne mlade ljude koji bi doprineli njegovom daljem razvoju. Sadašnji odnos gradskih čelnika i ministarstva prema najboljim učenicima ne donosi optimizam za budućnost. Od značaja bi bilo i za mog brata i mene, ali i za sve mlade u Srbiji, da društvo vidi u kakvoj smo situaciji. Ne krijem da mi je neophodna stipendija kako bih nastavio školovanje i nadam se da će grad i država odlučiti da povedu veću brigu o svima nama iz mlade generacije - rekao je Stefan.

Najviše se nada pomoći od JKP "Naisus" gde je zaposlena njegova samohrana majka.

- Pokazali smo svoje kvalitete i sposobnosti, i što nije neskromno reći, spremni smo da u svakom trenutku pružimo svoj maksimum i doprinesemo razvoju našeg društva - rekli su iz JKP "Naisus".

Na kraju je Stefan napisao i da ulažući u mlade država ulaže u budućnost i da to nije nikakva fraza.

- Omogućite nam, pomozite nam da rešimo materijalne probleme oko školovanja i na taj način ćete sprečiti svaki dalji odliv mozgova, ali i na najbolji način biste podstakli mlade ljude da ostanu da žive i rade u svojoj zemlji, u našoj Srbiji - dodao je Stefan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/politika)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    12. decembar 2016 | 13:02

    Za zatvore za nanogice i emigrante ima para a za skolovanje nista

  • Vojislav

    12. decembar 2016 | 13:23

    Svim talentima svaka cast na njihovom radu ali takvi se ne uklapaju u ni u jednu politicku strukturu jer njima trebaju poslusni a ne pometni jer ce ih brzo preteci a srpska sujeta ne dozvljava da neko bude ispre iako je pametniji i sposobniji zato se nemojte cuditi sto nam trecine mlade populacije napustila zemlju

  • Long j

    12. decembar 2016 | 13:18

    svaka čast dečkov za hrabrost da svoje misli kažeš javnosti , nadam se da ćeš uspeti u životu kroz rad i trud!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA