• 10

Stefan je poslao jaku poruku celoj Srbiji: Njegove reči grme, smislio je kako država može USPETI (FOTO)

Pomozite nam da rešimo materijalne probleme oko školovanja i na taj način ćete sprečiti svaki dalji odliv mozgova

  • 10

Jedno pismo izazvalo je izuzetnu pažnju poslednjih dana u Nišu i na jugu Srbije. Pismo je napisao i poslao Stefan Stoilković, od ove jeseni student.

POTRESNO PISMO SARAJKE UZNEMIRILO REGION: Lekari je proglasili ludom, a ona ima RAK KOŽE

Pametan, inteligentan i jako vredan mladić odlučio se na ovaj korak iz samo jednog razloga - živi sa starijim bratom, odličnim strudentom medicine, i samohranom majkom, radnicom u JKP "Naisus", čija plata nije dovoljna da pokrije ni najosnovnije troškove ove tročlane niške porodice.

Ugroženo je, kaže, dalje i njegovo i obrazovanje njegovog brata. Jedva sastavljajući kraj s krajem, često bez dinara da on i brat nabave udžbenike i sve drugo što im je potrebno za učenje, ali i bez dovoljno sredstava za normalan život, Stefan je odlučio da savije papir i zatraži pomoć.

U svom pismu ovaj mladić ističe da je ove godine završio školovanje u Pravno-poslovnoj školi Niš i postao student Ekonomskog fakulteta Univerzitetat u Nišu, kao i da je nosilac "Vukove diplome" za uspeh tokom školovanja u osnovnoj, ali i za rezultate postignute u srednjoj školi.

OVAJ DEČAK JE POSLAO PISMO OBAMI: Predsedniče, sećate li se fotografije dečaka iz Sirije... (VIDEO)

Foto: Facebook/stefan.stoilkovic.97

Foto: Facebook/stefan.stoilkovic.97

Ovaj mladi Nišlija proglašavan je učenikom generacije i tokom osnovnog i srednjeg školovanja, a za vannastavne aktivnosti nagrađivan je svuda gde je učestvovao.

Stefan je i volonter u Crvenom krstu, takmičar je u ekipi za pružanje prve pomoći u ovoj humanitarnoj organizaciji, "Mladi ambasador sporta" i "Mladi ambasador kulture".

Piše Stefan Stoilković i da je kao učenik generacije Srednje Pravno-poslovne škole Niš bio gost prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića i princeze Katarine na prijemu za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola Srbije u Belom dvoru 30. juna ove godine. Ali, i ukazuje da je sve do ove godine grad Niš organizovao prevoz do Beograda za svoje najbolje đake.

Ovog leta, međutim, izostala je organizacija odlaska i Stefanu je u pomoć priskočilo preduzeće "Naisus" u kojem radi njegova majka, tako da je ipak, kako naglašava, doživeo prelepe trenutke koje će pamtiti celog života.

Zahvaljuje Stefan za brojne nagrade od škola i Ministarstva prosvete za dosadašnji rad i trud, za diplome, pohvalnice, knjige i slike koje je dobio.

Ali, to je, napisao je, premalo da bi moglo da predstavlja presudni podsticaj za njegovo dalje školovanje, napredovanje i ostvarenje novih uspeha.

- Trebalo bi da cilj ove države bude da zadrži sve perspektivne mlade ljude koji bi doprineli njegovom daljem razvoju. Sadašnji odnos gradskih čelnika i ministarstva prema najboljim učenicima ne donosi optimizam za budućnost. Od značaja bi bilo i za mog brata i mene, ali i za sve mlade u Srbiji, da društvo vidi u kakvoj smo situaciji. Ne krijem da mi je neophodna stipendija kako bih nastavio školovanje i nadam se da će grad i država odlučiti da povedu veću brigu o svima nama iz mlade generacije - rekao je Stefan.

Najviše se nada pomoći od JKP "Naisus" gde je zaposlena njegova samohrana majka.

- Pokazali smo svoje kvalitete i sposobnosti, i što nije neskromno reći, spremni smo da u svakom trenutku pružimo svoj maksimum i doprinesemo razvoju našeg društva - rekli su iz JKP "Naisus".

Na kraju je Stefan napisao i da ulažući u mlade država ulaže u budućnost i da to nije nikakva fraza.

- Omogućite nam, pomozite nam da rešimo materijalne probleme oko školovanja i na taj način ćete sprečiti svaki dalji odliv mozgova, ali i na najbolji način biste podstakli mlade ljude da ostanu da žive i rade u svojoj zemlji, u našoj Srbiji - dodao je Stefan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/politika)

 

Komentari

  • Niko

    Ne zelim da ispabne da se hvalim. Isti problem imao sam pre bve godine.naime moj sin isto Stefan sada vec 4 razred osnovne skole sa svojih 10 godina veoma,veoma vest mehanicar,nikakvi motori i menjaci mz ne predstavljaju problem za cas ih rasklipi i sastavi.redovan je djak sa nadprosecnim znanjem za svoj uzrast u drugom razredu direktor skole koju pohadja pisao je ministarstvu da dodju da pricaju sa mnom i detetom i da pogledaju sta dete radi i dali da se dete prebaci u specijalnu skolu.da kazem da su dosli u skupocenim kolima,odelima od ko zna koliko hiljada.ispituju dete pitanjima iz matematike koje ni sam neznam .dok pakuje motor od nekog skutera racuna u glavi i odgovara potpuno tacno. Mene uvredi recima da je mali naj obicni mehanicar koji ima potencijala za rad sa njim. Posle nekoliko dana zove telefonom i trazi 50 hiljada evra ako zelim da se dete prebaci za beograd u privatnu skolu.posle mog pitanja da mi obezbedi posao tamo on trazi jos toliko novca. Naravno oterao sam ga u tri lepe.kad dodje vreme dete cu poslati preko na skolovanje gde ce moci da se razvija dalje a verovatno cu i ja sa njim.jer je ovde doslo vreme da ti nepismeni od tebe soli pamet

  • Zak

    Cilj drzave treba da bude da zadrze sve ljude, ne samo mlade i perspektivne. Veliku ulogu u tome imaju i mediji - sve same crne vesti, nigde da procitas nesto lepo, kako da ostanes u takvom okruzenju!? A da bi se vratili - mora prvo da se ode! :)

  • Vojislav

    Svim talentima svaka cast na njihovom radu ali takvi se ne uklapaju u ni u jednu politicku strukturu jer njima trebaju poslusni a ne pometni jer ce ih brzo preteci a srpska sujeta ne dozvljava da neko bude ispre iako je pametniji i sposobniji zato se nemojte cuditi sto nam trecine mlade populacije napustila zemlju

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima