KRVAVA NEDELJA: Stotine mrtvih u napadima i nesrećama širom sveta, eksplozija u Istanbulu je samo jedna u crnom nizu (FOTO)

Krvavi nedeljni niz započeo je posledicama terorističkog napada u centru Istanbula u kojem je život izgubilo najmanje 38 ljudi

  • 0

Jučerašnji dan su obeležili razorni napadi i teške nesreće širom sveta u kojima su živote izgubile stotine ljudi.

TERORISTIČKI NAPAD U ISTANBULU: Ovo je momenat kada je eksplozija odjeknula kod stadiona Bešiktaša (VIDEO)

Krvavi nedeljni niz započeo je posledicama terorističkog napada u centru Istanbula u kojem je život izgubilo najmanje 38 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Napadi su izvedeni u blizini fudbalskog stadiona Bešiktaša gde su dve bombe eksplodirale u manje od minuta razlike, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Egiptu ubijeno 25 hrišćanskih Kopta, uglavnom žena

Teroristički napad dogodio se i u Egiptu, gde je samo dva dana nakon bombaškog napada blizu policijske pijace, gde je stradalo šest osoba, u eksploziji u koptskoj katedrali u Kairu poginulo najmanje 25 ljudi, većinom žena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Eksplozivno sredstvo koje je sadržavalo oko 12 kilograma TNT-a eksplodiralo je na ženskoj strani katedrale pre početka molitve, a potom je poginulo i najmanje šestoro dece.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Oko 5000 kilometara južnije, u blizini ulaska u luku glavnog somalijskog grada Mogadiša izveden je samoubilački napad gde je živote izgulilo 29 osoba.

Odgovornos za taj napad je preuzela grupa al-Šabab čiji su borci izjavili da su želeli da poremente održavanje parlamentarnih izbora koji su deo napora da se obnovi nacija nakon rata, prenosi Index.hr.

Pobunjenici al-Šababa žele da Somaliju napuste mirovne snage Afričke unije, žele da sruše vladu koja ima podršku zapada i da nametnu svoju striktnu verziju islama.

U susednoj Keniji dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su poginule najmanje 42 osobe. Nesreća se dogodila na jednom od glavnih kenijskih autoputeva kada je požar sa cisterne koja je eksplodirala zahvatio druga vozila, objavili su spasioci. Oko 50 osoba je zatražilo pomoć u bolnicama zbog opekotina, a osmoro je u teškom stanju.

Boko Haram od je 2009. godine pobio 200.000 ljudi

Na drugom kraju kontinenta, dve devojčice od 7 i 8 godina raznele su se eksplozivom na pijaci u području Maidugurija, u severoistočnoj Nigeriji, i pritom ubile tri, a ranile 17 osoba, izjavio je portparol državne agencije za vanredne situacije Sani Dati. Stanovnici tvrde da je ubijeno devet ljudi, prenosi Index.hr.

Foto-ilustracija: Twitter/AP Photo/Olamikan Gbemiga Foto-ilustracija: Twitter/AP Photo/Olamikan Gbemiga

Grupa Boko Haram zasad nije preuzela odgovornost za ovaj napad koji ima obeležja džihadista jer oni često koriste žene i devojčice za samoubilačke napade.

U napadima Boko Harama od 2009. godine poginulo je više od 200.ooo ljudi, a 2,6 miliona je raseljeno na severoistoku Nigerije.

Foto: Twitter/AP Photo/Olamikan Gbemiga Foto: Twitter/AP Photo/Olamikan Gbemiga

Ovaj poslednji napad je još jedan težak udarac za nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija koji je u sredu na bezbednosnom samitu u Dakaru izjavio da je "stanje pod kontrolom".

Nigeriju osim napada potresa i teška nesreća koja se dogodila na jugu zemlje. Strahuje se da je najmanje 200 ljudi izgubilo život kada se srušio krov crkve u državi Akva Ibom na jugu Nigerije, rekao je u nedelju upravnik tamošnje bolnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA