≫ 

"Jugo" je najgori automobil ikad proizveden: Ovo tvrde Amerikanci, a dali su i DOKAZE (VIDEO)

Kao što pokazuje video Daga Demura, specijalizovanog novinara koji radi recenzije automobila, "jugo" je zasluženo dobio epitet jednog od najgorih automobila ikad proizvedenih

  • 27

Nekadašnji automobilski ponos industrije SFRJ izvozio se i u SAD u kojem ni kad je bio moderan nije bio naročito popularan, kao što dokazuje ovaj video u kojem se objašnjava što sve ne valja s "jugom".

KUPILI KRNTIJU OD JUGA ZA 320 EVRA: Hteli su da vide dokle može da vozi, pa stigli do MONGOLIJE (FOTO)

"Jugo" je bio moderan auto iz kragujevačke fabrike "Zastava automobili", barem je tako bio oglašavan.

Iako nije bio loš kao automobili rađeni pod čeličnom zavesom, činjenica je da je "jugo" bio automobil koji nije bio konkurentan na razvijenim tržištima i da je svako ko je finansijski mogao u SFRJ birao neki automobil zapadne proizvodnje.

U SAD ga je uvezao 1986. godine Malkolm Briklin, čovek koji je Americi doneo "subaru", a za "jugo" je verovao da je mali i jeftin automobil idealan za tamošnje studente i ostale ljude slabije platežne moći. Cena mu je tada bila manja od 4.000 dolara, što bi sada iznosilo oko 870 dolara i to za nov auto.

- Njegov nivo je negde između normalnog auta i propusnice za autobus. A mnogi bi rekli da bi bolje bilo voziti se autobusom, jer je bilo jeftinije, čistije, a često i pouzdanije - smatra autor recenzije Dag DeMuro.

Prema njegovim rečima, "jugo" nije neka relikvija iz 60-tih i 70-tih, već se prodavap kada i "porše 959", "ferari F40"...

- Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je 1992. godine dala nalog fabrici da povuče sa američkog tržišta svaki auto koji su izvezli - jer je zagađivao previše - navodi DeMuro.

Međutim, "jugo" se nije svideo Amerikancima čak ni tada, a danas, kao što pokazuje ovaj video Demura, specijalizovanog novinara koji radi recenzije automobila za časopis polovnih vozila Autotrader, zasluženo dobio epitet jednog od najgorih automobila ikad proizvedenih.

Jugo sa kavezom Foto: Telegraf.rs

Podsetimo, u nekoliko amričkih filmova korišćeni su i "jugići": "Ko je ubio Monu" (gde celi gradić vozi "juga"), "Umri muški: Sa osvetom", "Dragnet", "Nick And Norah’s Infinitive Playlist”, serija "Slučajni partneri" sa Brusom Vilisom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    13. decembar 2016 | 00:07

    Koliko gluposti, muka mi je više od tih američkih ljigavaca. Jugo je previše zagađivao sredinu, a američke kante od 5000 kubika koje troše po 20, 30 pa čak i po 40l benzina su ekološki prihvatljive? Pa njihovi motori su donedavno krositili tehnologiju stojećih ventila sa begastom u bloku motora, tehnologiju 40-ih. Jugo je još 88. imao verzije sa multipoint ubrizgavanjem i katalizatorom, a motor sa begastom u glavi motora ima od početka proizvodnje još Zastava 101.

  • Apsurd

    12. decembar 2016 | 23:16

    Ок нека онда данас набаве бољи ауто за 870 долара и нека престану да лупетају. Ни један "голф" тада није успео да наррави неки озбиљнији продор на том тржишту и евентуално замени "бубу". Ипак чињеница је да нисмо могли да произведемо довољно "југића" колико су их они тражили. Данас могу да причају шта хоће, али куповали су га!

  • Dusko

    12. decembar 2016 | 23:10

    Americki debil

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA