• 1
 ≫ 

REVOLUCIJA U NOVOM SADU: Izvedena prva mehanička trombektomija

 ≫ 

Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije

  • 1

U noći između petka i subote, u 1.30 časova, tim Odeljenja Urgentne neurologije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine izveo je prvu mehaničku trombektomiju moždanih arterija u Kliničkom centru Vojvodine i to zahvaljujući dobro obučenim timovima sa Klinike za neurologiju, Odeljenju urgentne neurologije, kao i Klinike za radiologiju i Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju KCV.

METAK JOJ RAZORIO PLUĆA: Jedna od Sinišinih žrtvi hitno prebačena u Klinički centar Vojvodine zbog obilnog krvarenja!

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu je jedina rutinski primenjivala ovu metodu u Republici Srbiji.

- S ponosom možemo da naglasimo da je interventni tim funkcionisao savršeno i da je u potpunosti opravdao reputaciju visoko stručne ustanove u kojoj radi. Tim koji je izveo prvu mehaničku trombektomiju činili su: dr sci. med. Aleksandar Jovanović-neurolog, načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, dr Dragan Anđelić-radiolog, dr Severina Zjalić- anesteziolog, i drugi dežurni lekari, organizacione sestre i medicinski tehničari.

Uspešnom sprovođenju cele procedure značajno su doprinele medicinske sestre sa Odeljenja urgentne neurologije, koje su učestvovale u zbrinjavanju i nezi pacijenta na samom odeljenju.

BILANS ŽRTAVA STRAVIČNOG MASAKRA: Lekari se bore da ne bude još mrtvih, jedan pacijent U VEOMA TEŠKOM STANJU!

Foto: kcv.rs

Foto: kcv.rs

Mehanička trombektomija moždanih arterija, predstavlja najsavremeniju metodu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara i podrazumeva mehaničku rekanalizaciju okludirane endokranijalne arterije ekstrakcijom tromba.

Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu (unutar prvih 6 sati od pojave simptoma), ovakva intervencija smanjuje rizik u nastanku infarkta mozga i omogućava bolji oporavak pacijenta.

Za izbođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih sestara/tehničara, rendgen tehničara i anestetičara. Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije - stoji u saopstenju KC Vojvodine.

Foto: kcv.rs

Foto: kcv.rs

Klinički centar Vojvodine čine visokostručni profesionalci, lekari i medicinske sestre koji su obučeni za primenu najsavremenijih metoda lečenja, po kojima ne zaostaju za najuglednijim svetskim medicinskim centrima. -Dobrobit naših pacijenata nam je prvi i najvažniji cilj, te se u tu svrhu konstantno usavršavamo i unapređujemo naš rad - zaključuju u KC Vojvodine.

(Telegraf.rs/kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok