• 5
 ≫ 

BIA dobija čak 300 miliona iz državnog budžeta!

 ≫ 

Budžetom za sledeću godinu predviđeno je ukupno 4,6 milijardi dinara za BIA, a na šta se tačno i koliko novca troši nije prikazano u budžetu, što je tipično za ovakve institucije svuda u svetu

 • 5

Bezbednosno-informativna agencija dobiće u naredne tri godine od države čak 300 miliona dinara pod stavkom "kapitalni projekti".

 

BIA uhapsila hrvatskog špijuna u Beogradu, očekuje se obraćanje najviših državnih zvaničnika!

 

Trećina tih para odnosno 100 miliona predviđena je budžetom Srbije za 2017. godinu, a taj iznos biće izdvojen za BIA i u proračunima državne kase za 2018. i 2019. godinu.

 

Prema saznanjima "Blica", jedan deo tog novca biće upotrebljen za obnovu zgrade BIA, odnosno Instituta za bezbednost, koja se nalazi na Banjici, međutim, često je praksa da se deo novca koji je namenjen za kapitalne izdatke koristi i za neke druge namene.

 

- Sigurno je da je zgrada BIA "zrela" za renoviranje. Ali deo tih sredstava koristi se i za operativne aktivnosti. Tih 300 miliona, deluje kao mnogo para, međutim nije tako ako se novac upotrebi za neke druge stvari - navodi sagovornik lista.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

 

Objekat BIA na Banjici je ogroman, ima hiljade i hiljade kvadrata, a jedan deo je bio pogođen u toku bombardovanja 1999. godine. Posle 2004. godine počela je sanacija ove zgrade, ali nije dobro obavljena.

 

- Recimo, kada je renoviran školski centar, nije dobro urađena klimatizacija, a ni hidroizolacija i deo vodovodne mreže. Deo novca iz budžeta verovatno će biti upotrebljen da se popravi sve što nije dobro urađeno. Ako pogledate spolja, zgrada zaista deluje zapušteno - napominje sagovornik.

 

Foto: Profimedia/imageBROKER

Foto: Profimedia/imageBROKER

 

Budžetom za sledeću godinu predviđeno je ukupno 4,6 milijardi dinara za BIA. Na šta se tačno i koliko novca troši nije prikazano u budžetu, što je tipično za ovakve institucije svuda u svetu. Jedino što je prikazano u budžetu i to kao posebna stavka za sve institucije, jesu upravo kapitalni projekti.

 

Zanimljivo je da je i u ovoj godini bilo predviđeno da se za kapitalne izdatke BIA izdvoji 64,8 miliona dinara, ali nije poznato da li je i na šta taj novac potrošen.

 

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića 100 miliona dinara nije velika suma za obnovu jednog tako velikog objekta kao što je zgrada BIA.

 

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

 

- To je sasvim razumljiva suma za takve stvari, to košta milione evra - smatra Radić.

 

On kaže i da je u svim zemljama budžet bezbednosnih agencija tajna.

 

- Hrvatska je baš prošlog četvrtka dala predlog budžeta svoje bezbednosne agencije i samo je rečena ukupna suma. Oni se bave poslovima koji su poverljivi i to je razumljivo. Kod nas jedino postoji taj podatak kapitalne investicije, ali to se zna šta generalno podrazumeva, mašine, alat, nabavku opreme i ulaganje u infrastrukturu. I to je sve što možete saznati na tu temu - zaključuje Radić.

 

Zvaničan odgovor od BIA na šta će konkretno biti potrošeno 100 miliona dinara u 2017, nismo dobili.

 

Pod kapitalnim projektima podrazumevaju se projekti izgradnje i kapitalnog održavanja zgrada i građevinskih objekata infrastrukture od interesa za Republiku Srbiju, odnosno lokalnu vlast. Takođe, to podrazumeva i obezbeđivanje zemljišta za izgradnju, kao i projekte koji podrazumevaju ulaganja u opremu, mašine i drugu nefinansijsku imovinu, a u funkciji su javnog interesa.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Imenjak

  13. decembar 2016 | 08:53

  Oni uzmu koliko hoce oni su carevi zezaju sve svaka im cast

  9
  3

  Podelite komentar

 • Bili Piton

  13. decembar 2016 | 10:12

  Treba ulagati samo u izgradnju zarvora i bolnica.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Тутор

  13. decembar 2016 | 12:13

  С обзиром да не раде ништа...

  4
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA