• 17

Srbija odobrila pozivni broj za Kosovo

U pismu, koje je list, kako navodi, dobio od izvora u Briselu, Beograd izražava zahvalnost ITU na podršci pruženoj tokom čitavog procesa dijaloga, a predstavnike Prištine naziva "privremenim institucijama samouprave"

 • 17

Pismom koje je zvanični Beograd poslao Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) otpočela ja procedura za dodelu trocifrenog pozivnog broja "za geografsku oblast Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija".
NOVI USLOV! EU traži da zatvorimo Rusko-srpski centar u Nišu

Srbija je, kako navodi prištinski list "Koha Ditore", pristala da se, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodeli "geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", a deo dogovora je da se u aneksu tehničke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi "ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".
U pismu, koje je list, kako navodi, dobio od izvora u Briselu, Beograd izražava zahvalnost ITU na podršci pruženoj tokom čitavog procesa dijaloga, a predstavnike Prištine naziva "privremenim institucijama samouprave".
- U pripremi pregovora, predstavnici Srbije su se više puta obraćali za stručnu pomoć Sektoru za standardizaciju u telekomunikacijama ITU. Eksperti ITU su uspostavili redosled koraka pri dodeli trocifrenog pozivnog broja na korišćenje za geografsko područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Zbog toga, Srbija duguje izuzetnu zahvalnost ITU na velikom razumevanju i podršci u iznalaženju adekvatnog rešenja - navodi se u pismu.
Imajući u vidu da je sada ostvaren napredak u pregovaračkom procesu, u pismu koje je uputila ITU, Srbija obaveštava tu asocijaciju da je saglasana da se trocifreni pozivni broj za geografsko područje ustupi na korišćenje Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jeretik

  Briga velikog vodju za pozivni broj , njega i ne zovu , on se sam javlja , sta jos da uradim ?

  0
  0

  Podelite komentar

 • Brka

  Dace srbi sve kada je svet protiv nas tu nesto ne stima

  0
  0

  Podelite komentar

 • Semsedin

  Nažalost. Uzeli polako skoro sve. Ne možemo ništa protiv velikih sila. Možemo samo da glumimo kao dogovorili smo se.I DAse pretvaramo ima nade.NAZALOST.

  9
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima