• 17

Srbija odobrila pozivni broj za Kosovo

U pismu, koje je list, kako navodi, dobio od izvora u Briselu, Beograd izražava zahvalnost ITU na podršci pruženoj tokom čitavog procesa dijaloga, a predstavnike Prištine naziva "privremenim institucijama samouprave"

  • 17

Pismom koje je zvanični Beograd poslao Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) otpočela ja procedura za dodelu trocifrenog pozivnog broja "za geografsku oblast Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija".

NOVI USLOV! EU traži da zatvorimo Rusko-srpski centar u Nišu

Srbija je, kako navodi prištinski list "Koha Ditore", pristala da se, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodeli "geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", a deo dogovora je da se u aneksu tehničke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi "ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

U pismu, koje je list, kako navodi, dobio od izvora u Briselu, Beograd izražava zahvalnost ITU na podršci pruženoj tokom čitavog procesa dijaloga, a predstavnike Prištine naziva "privremenim institucijama samouprave".

- U pripremi pregovora, predstavnici Srbije su se više puta obraćali za stručnu pomoć Sektoru za standardizaciju u telekomunikacijama ITU. Eksperti ITU su uspostavili redosled koraka pri dodeli trocifrenog pozivnog broja na korišćenje za geografsko područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Zbog toga, Srbija duguje izuzetnu zahvalnost ITU na velikom razumevanju i podršci u iznalaženju adekvatnog rešenja - navodi se u pismu.

Imajući u vidu da je sada ostvaren napredak u pregovaračkom procesu, u pismu koje je uputila ITU, Srbija obaveštava tu asocijaciju da je saglasana da se trocifreni pozivni broj za geografsko područje ustupi na korišćenje Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    Briga velikog vodju za pozivni broj , njega i ne zovu , on se sam javlja , sta jos da uradim ?

  • Brka

    Dace srbi sve kada je svet protiv nas tu nesto ne stima

  • Semsedin

    Nažalost. Uzeli polako skoro sve. Ne možemo ništa protiv velikih sila. Možemo samo da glumimo kao dogovorili smo se.I DAse pretvaramo ima nade.NAZALOST.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima