3

Zaboravljeni "Zejtinlik" usred Srbije: Nad kostima ratnika sastaju se ljubavnici ne znajući gde su! (FOTO)

Na osnovu starih fotografija i brojeva na krstačama zaključili smo da je ovde bilo više od 2.000 grobova

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Na obodu kragujevačkog spomen parka Šumarice postoji staro vojničko groblje, za koje i mnogi Šumadinci ne znaju, a na kome je sahranjeno oko 2.500 ratnika iz nekoliko ratova. Razlog neupućenosti je što danas postoji tek 30-ak spomenika, a krstače su nestale u ratnim vihorima i političkim previranjima.

Razmere ovog vojničkog groblja tolike su da ga često nazivaju "srpski Zejtinlik".

>>> 7.100 SRBA JE UMRLO NA OVOM MESTU: Telegraf otkrio misteriju tajnog srpskog groblja u Češkoj! (FOTO) (VIDEO)

>>> Napravili smo i veliku galeriju tog zaboravljenog groblja

Neupućeni u to da su grobovi na daleko većem prostoru nego što je označeno, Kragujevčani šetaju preko grobova, zaljubljeni ovde razmenjuje nežnosti.

Staro vojničko groblje u Kragujevcu prostire se sa leve strane puta za Gornji Milanovac. Večni mir na ovom mestu našli su ratnici iz srpsko-turskih ratova (1876- 1878.), Balkanskih ratova (1912- 1913.), kao i iz Prvog svetskog rata (1914- 1918.) i Drugog svetskog rata. Ovde su grobovi čak i okupatora Srbije. Rame uz rame leže oni koji su jedni na druge pucali.

Printskrin: googlemap

Printskrin: googlemap

Groblje je nastalo posle podizanja Vojne bolnice u Kragujevcu, 1867. godine, objašnjava za Telegraf.rs Đorđe Milovanović istoričar umetnosti kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

- Na osnovu starih fotografija i brojeva na krstačama zaključili smo da je ovde bilo više od 2.000 grobova. Tu su bili sahranjeni vojnici koji su poginuli počev od Srpsko - turskih ratova, koji su preminuli u Vojnoj bolnici.

Takođe, deo groblja je austrougarskih, odnosno nemačkih vojnika, uz sami drum za Gornji Milanovac. Zavod je načinio detaljnu mapu groblja. Sada je ipak teško otkriti gde su čiji grobovi, tlo se menja, pomera, korenje drveća koje je tu kasnije posađeno učinilo je svoje. Mi smo poslednje radove na groblju sproveli 2006. godine i tada smo sanirali nadgrobne spomenike i načinili popis imena na osnovu podataka dostupnih sa spomenika, objašnjava Milovanović.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kako je spomenika tek 30-ak, a na staroj fotografiji nastaloj posle Prvog svetskog rata se jasno vidi na krstači broj 1232, postavlja se pitanje - šta je sa ostalim grobovima preko kojih danas Kragujevčani šetaju. Istorija otkriva deo priče.

Početkom Prvog svetskog rata, Kragujevac postaje središte državnih ustanova. Prestolonaslednik Aleksandar, Vrhovna vojna komanda i centralna bolnica srpske vojske, iz Beograda se sele u Kragujevac. U ovu centralnu bolnicu su donošeni teški ranjenici sa svih frontova, a onda je tokom zime 1914. godine zavladala i epidemija pegavog tifusa. Tada nepošumljeni deo Šumarica postao je centralno groblje srpske vojske.

Uz grobove ratnika iz srpsko- turskih ratova počeli su da niču humke iz Prvog svetskog rata. Groblje se višestruko uvećalo. Svaki grob je obeležen drvenim krstom na kome je umesto imena bio broj.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Oktobra 1915. godine, srpska vojska se povukla prema jugu, a Kragujevac su zauzele nemačke i austrougarske trupe. Okupator nije oskrnavio srpsko vojničko groblje, nego je u produžetku počeo da sahranjuje svoje poginule i umrle vojnike, piše Miroslav Samardžić, novinar i književnik, urednik internet sajta "Pogledi", jedan od najboljih poznavalaca istorije starog vojničkog groblja.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Okupatori su tada postavili mermernu skluptura lava u prirodnoj veličini, a na postamentu je isklesano "Pro patria", što znači "Za otadžbinu". Posle oslobođenja, nemački natpis je zamenjen srpskim, "Zahvalna otadžbina 1914-1918", koji se i danas nalazi na postamentu. Po završetku Prvog rata okupatorsko groblje nije skrnavljeno, ali nije ni održavano.

Kada je 1941. godine Kragujevac ponovo okupiran, nemačka vojska nije skrnavila srpsko groblje. Svoje su uredili, pa počeli da sahranjuju poginule i umrle vojnike Trećeg rajha. Kada je završen Drugi svetski rat, nova vlast je porušila nemačke i austrougarske grobove, piše Samardžić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Srpsko vojničko groblje nisu dirali, ali je ono počelo da propada jer nije održavano.

Svedoci su posleratnih godina tvrdili da su nove lokalne vlasti naložile da budu poskidane i odnete krstače sa srpskog vojničkog groblja iz 2014. i 2015. godine. Nad kostima srpskih vojnika kasnije je posađeno drveće.

U posleratnim godinama na mestu groblja je izgrađen etno kompleks, koji je trebalo da predstavlja kuću i okućnicu prosečnog šumadijskog seljaka.

- Kragujevačka urbana legenda kaže da je etno kuću trebalo da poseti, tokom jednog obilaska Kragujevca, i Josip Broz Tito, ali on tu nikada navodno nije došao. Etno kompleks je zapaljen i nikada nije otkriven krivac za to, pojašnjava Đorđe Milovanović iz kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Miroslav Samardžić, novinar i književnik, podneo je pre 18 godina kragujevačkoj skupštini inicijativu da se obnovi "srpski Zejtinlik", srpsko vojničko groblje iz 1914-1915. godine. Ova inicijativa je svojevremeno prihvaćena, ali do danas nije realizovana.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

(Marija Raca)

Tagovi: Drugi svetski rat, Kragujevac, Prvi svetski rat, Srpski Zejtinlik, Šumarice

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • A
  ANA B.

  Šumarice više nisu to isto mesto niti im je ista uloga u istoriji grada. Tu se sada proslavlja po hotelima i restoranima.Lepa ideja al zakasnilo se skoro 20 godina.Inače groblje je udaljeno od hotela stotinak metara.

 • Г
  ГЕЏОВАН

  Није битно шта се десило пре,важно је само оно што је везано за титотерористичку историју јер од ње се рачуна почетак времена...

 • D
  Domaćinac

  nažalost,širom Srbije su stara groblja prekopavana,neka su presecana putevima,neka su zatrpavana,na nekima su gradjene stambene zgrade, fabrike...

Kuća strave u Srpskoj Crnji krije jezivu priču: Žarko je sa psima živeo na samom kraju sela, a oni su ga jednog dana pojeli (FOTO)

Nemaš ti problem, to je samo u tvojoj glavi: Čuveni "Dnevnjak" prvi put nije snimio smešan klip, Srbija bruji o ovom videu (VIDEO)

Ponovo oštećena tabla za manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju (FOTO)

Njegov rad preko video-bima prati 50 hirurga iz cele Srbije: Vodeći evropski stručnjak operiše u KCS (FOTO)

Šta kažu kardiolozi posle upozorenja o lekovima koje je Srbima dodatno podiglo pritisak?

Dečak koji je pobedio medicinu: Vuku nisu davali šanse da preživi, a on danas uči da čita (VIDEO)

Prava istina o najvećoj pobedi u istoriji srpske vojske: Ko je koga zaista napao na Kolubari? (FOTO)

Kakav je život u srpskom gradu gde se svaka osveta završava vatrom? Ljudi ljube svoje ljubimce kada ih zateknu čitave

Bolesni u Subotici do doktora mogu samo na kolenima, bukvalno! (FOTO)

Devojke na jugu Srbije prvi put rađaju sa 26, a na Vračaru sa 33 godine: U brak ulazimo sve stariji i duže živimo s roditeljima

Akademici nisu prihvatili ostavku Vladimira Kostića, zahtevali su da nastavi sa radom

Tražiće da se uvede naplata putarine na magistralnim putevima i da se povećaju cene

Koji spomenik posvećen patrijarhu Pavlu vam se najviše dopada: U Leposaviću, Trebinju, Bajinoj bašti ili u Beogradu? (FOTO) (ANKETA)

Kopaonik je najlepša slika Srbije danas: Zabeleo se drugi put ove jeseni, samo skijaši fale (VIDEO)

Studentkinja koja optužuje profesora iz Kragujevca se uključila uživo u jutarnji program i ispričala sve o njegovim odvratnim porukama (VIDEO)

Posetili smo tri najhrabrija dečaka u Srbiji: Braća Petrović nemaju roditelje, iza njih je životna tragedija, a oni su jači od svega (FOTO)

Podrška narodnim kuhinjama u godini obeležavanja jubileja COCA-COLA sistema

Putno zdravstveno osiguranje ne pokriva baš sve troškove lečenja u inostranstvu: Ove stvari nisu uključene u taj paket

Danas je Đurđic: Da nam dušman više ne preti, pomozi nam Georgije Sveti

Zahladnelo je, ali još danas nas padavine štede: Od vikenda preokret i još veće smrzavanje

Voće u Srbiji "poludelo"! Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred leta

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 16. novembar 2018. godine

Da li bi zakon uopšte trebalo da tera bahatu "decu" da brinu o starim i nemoćnim roditeljima iako to ne žele? (ANKETA)

Pola Srbije pije lekove protiv pritiska koji mogu da izazovu rak: Ukoliko ste ga uzimali, obavezno pratite sve promene na koži!

Svi se pitaju zašto je mlada, uspešna i prelepa devojka digla ruku na sebe, a niko ne ume da prepozna bol koju krije osmeh (ANKETA)

Za seks žene traže samo 100 dinara da bi prehranile decu! Prostitucija u Srbiji često samo vapaj za preživljavanjem

Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Učenici iz Srbije, ambasadori nauke: U saradnji sa Nasom leteli u svemir čak dva puta (FOTO)

Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

Dušanka je došla sa snajom na grob patrijarha Pavla, pa otkrila veliku tajnu o susretu sa njim (FOTO) (VIDEO)

Repovanje u manastiru: Sindikatu se pridružio monah sa gitarom, Gračanicom se orilo "Dogodine u Prizrenu" (VIDEO)

Deonica auto-puta na Koridoru 11 pravljena bukvalno od blata, ministarka Mihajlović najavila: Slede nove krivične prijave

Baka Jovanka u 21. veku živi bez struje i strepi kako će preživeti zimu: Nedostaje samo bandera koju je platila, a niko da je postavi

Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Iz užičkog vrtića nestali tek dobijeni računari i projektor: Deca sada uče sa papirića prikačenih na stiropor

Nova, bolesna igra dece u Srbiji: Posle izmišljenih otmica, smislili su nešto još morbidnije

Danas je devet godina od smrti patrijarha Pavla: Na čelu SPC bio je 19 godina, a ove poruke nam je ostavio u amanet

Šta to noću sija na Dunavu? Radovi na rekonstrukciji još traju, a Golubačka tvrđava prvi put je zasijala

Pokojnici naređeno da sruši divlju gradnju u selu Topolovnik, a kuće stare više od 50 godina (FOTO)

Miholjsko leto polako prolazi: Vreme danas hladnije, ali i dalje sunčano

Evakuisana železnička stanica u Pančevu: Curi gorivo iz cisterne!