3

Zaboravljeni "Zejtinlik" usred Srbije: Nad kostima ratnika sastaju se ljubavnici ne znajući gde su! (FOTO)

Na osnovu starih fotografija i brojeva na krstačama zaključili smo da je ovde bilo više od 2.000 grobova

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Na obodu kragujevačkog spomen parka Šumarice postoji staro vojničko groblje, za koje i mnogi Šumadinci ne znaju, a na kome je sahranjeno oko 2.500 ratnika iz nekoliko ratova. Razlog neupućenosti je što danas postoji tek 30-ak spomenika, a krstače su nestale u ratnim vihorima i političkim previranjima.

Razmere ovog vojničkog groblja tolike su da ga često nazivaju "srpski Zejtinlik".

>>> 7.100 SRBA JE UMRLO NA OVOM MESTU: Telegraf otkrio misteriju tajnog srpskog groblja u Češkoj! (FOTO) (VIDEO)

>>> Napravili smo i veliku galeriju tog zaboravljenog groblja

Neupućeni u to da su grobovi na daleko većem prostoru nego što je označeno, Kragujevčani šetaju preko grobova, zaljubljeni ovde razmenjuje nežnosti.

Staro vojničko groblje u Kragujevcu prostire se sa leve strane puta za Gornji Milanovac. Večni mir na ovom mestu našli su ratnici iz srpsko-turskih ratova (1876- 1878.), Balkanskih ratova (1912- 1913.), kao i iz Prvog svetskog rata (1914- 1918.) i Drugog svetskog rata. Ovde su grobovi čak i okupatora Srbije. Rame uz rame leže oni koji su jedni na druge pucali.

Printskrin: googlemap

Printskrin: googlemap

Groblje je nastalo posle podizanja Vojne bolnice u Kragujevcu, 1867. godine, objašnjava za Telegraf.rs Đorđe Milovanović istoričar umetnosti kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

- Na osnovu starih fotografija i brojeva na krstačama zaključili smo da je ovde bilo više od 2.000 grobova. Tu su bili sahranjeni vojnici koji su poginuli počev od Srpsko - turskih ratova, koji su preminuli u Vojnoj bolnici.

Takođe, deo groblja je austrougarskih, odnosno nemačkih vojnika, uz sami drum za Gornji Milanovac. Zavod je načinio detaljnu mapu groblja. Sada je ipak teško otkriti gde su čiji grobovi, tlo se menja, pomera, korenje drveća koje je tu kasnije posađeno učinilo je svoje. Mi smo poslednje radove na groblju sproveli 2006. godine i tada smo sanirali nadgrobne spomenike i načinili popis imena na osnovu podataka dostupnih sa spomenika, objašnjava Milovanović.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kako je spomenika tek 30-ak, a na staroj fotografiji nastaloj posle Prvog svetskog rata se jasno vidi na krstači broj 1232, postavlja se pitanje - šta je sa ostalim grobovima preko kojih danas Kragujevčani šetaju. Istorija otkriva deo priče.

Početkom Prvog svetskog rata, Kragujevac postaje središte državnih ustanova. Prestolonaslednik Aleksandar, Vrhovna vojna komanda i centralna bolnica srpske vojske, iz Beograda se sele u Kragujevac. U ovu centralnu bolnicu su donošeni teški ranjenici sa svih frontova, a onda je tokom zime 1914. godine zavladala i epidemija pegavog tifusa. Tada nepošumljeni deo Šumarica postao je centralno groblje srpske vojske.

Uz grobove ratnika iz srpsko- turskih ratova počeli su da niču humke iz Prvog svetskog rata. Groblje se višestruko uvećalo. Svaki grob je obeležen drvenim krstom na kome je umesto imena bio broj.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Oktobra 1915. godine, srpska vojska se povukla prema jugu, a Kragujevac su zauzele nemačke i austrougarske trupe. Okupator nije oskrnavio srpsko vojničko groblje, nego je u produžetku počeo da sahranjuje svoje poginule i umrle vojnike, piše Miroslav Samardžić, novinar i književnik, urednik internet sajta "Pogledi", jedan od najboljih poznavalaca istorije starog vojničkog groblja.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Okupatori su tada postavili mermernu skluptura lava u prirodnoj veličini, a na postamentu je isklesano "Pro patria", što znači "Za otadžbinu". Posle oslobođenja, nemački natpis je zamenjen srpskim, "Zahvalna otadžbina 1914-1918", koji se i danas nalazi na postamentu. Po završetku Prvog rata okupatorsko groblje nije skrnavljeno, ali nije ni održavano.

Kada je 1941. godine Kragujevac ponovo okupiran, nemačka vojska nije skrnavila srpsko groblje. Svoje su uredili, pa počeli da sahranjuju poginule i umrle vojnike Trećeg rajha. Kada je završen Drugi svetski rat, nova vlast je porušila nemačke i austrougarske grobove, piše Samardžić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Srpsko vojničko groblje nisu dirali, ali je ono počelo da propada jer nije održavano.

Svedoci su posleratnih godina tvrdili da su nove lokalne vlasti naložile da budu poskidane i odnete krstače sa srpskog vojničkog groblja iz 2014. i 2015. godine. Nad kostima srpskih vojnika kasnije je posađeno drveće.

U posleratnim godinama na mestu groblja je izgrađen etno kompleks, koji je trebalo da predstavlja kuću i okućnicu prosečnog šumadijskog seljaka.

- Kragujevačka urbana legenda kaže da je etno kuću trebalo da poseti, tokom jednog obilaska Kragujevca, i Josip Broz Tito, ali on tu nikada navodno nije došao. Etno kompleks je zapaljen i nikada nije otkriven krivac za to, pojašnjava Đorđe Milovanović iz kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Miroslav Samardžić, novinar i književnik, podneo je pre 18 godina kragujevačkoj skupštini inicijativu da se obnovi "srpski Zejtinlik", srpsko vojničko groblje iz 1914-1915. godine. Ova inicijativa je svojevremeno prihvaćena, ali do danas nije realizovana.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

(Marija Raca)

Tagovi: Drugi svetski rat, Kragujevac, Prvi svetski rat, Srpski Zejtinlik, Šumarice

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • A
  ANA B.

  Šumarice više nisu to isto mesto niti im je ista uloga u istoriji grada. Tu se sada proslavlja po hotelima i restoranima.Lepa ideja al zakasnilo se skoro 20 godina.Inače groblje je udaljeno od hotela stotinak metara.

 • Г
  ГЕЏОВАН

  Није битно шта се десило пре,важно је само оно што је везано за титотерористичку историју јер од ње се рачуна почетак времена...

 • D
  Domaćinac

  nažalost,širom Srbije su stara groblja prekopavana,neka su presecana putevima,neka su zatrpavana,na nekima su gradjene stambene zgrade, fabrike...

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 20. mart 2019. godine

Oteo sam sebe, uzeo 5.000 evra za otkup, pa slučaj prijavio policiji: O bizarnom slučaju iz Zaječara danas priča ceo grad

Strukovno udruženje policije: Veljko Mijailović da obuče policijsku uniformu, umesto što deli lekcije

Izvučen loto plus: Više od pola miliona evra dele dobitnici iz Užica i Sonte

Morbidni biznis se vratio u Srbiju - prodaju grobove očeva i dedova za auto ili garsonjeru: "Ne brinite zbog kostiju, rastresle su se"

Gde se "mulja" sa parama i ima li u Srbiji finansiranja terorizma? Uprava za sprečavanje pranja novca sprovodi važnu anketu

Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada zajedno na zadatku: Odmiču radovi na izgradnji kružnog toka u Sremskoj Kamenici (FOTO)

Raste koncentracija alergena u vazduhu, spremite se za ludilo: Polen počinje da divlja, a tek je počelo (SPISAK SVIH VREDNOSTI)

Od septembra više informatičkih odeljenja u gimnazijama: Nekada ih je bilo samo 9, a ovo je najnoviji broj za sledeću školsku godinu

Ivana, koju je dečko Đorđe brutalno pretukao, izašla danas iz bolnice: Ne ide kući, već kod svog spasioca

Sutra hladno i oblačno, a onda postepeno otopljavanje: Najveća promena nas očekuje za vikend (FOTO)

Zemljotres na Goliji izazvao seriju potresa širom Srbije: Da li se zatreslo kod i vas? (FOTO)

Neprocenjivo blago Srbije besomučno propada: Čeka se da sud reši pitanje vlasnika, a svakog časa spomenik kulture može da se uruši (FOTO)

Srbi iz Obilića teško podnose neizvesnost: Žive od poljoprivrede, a svaki dan im je nova borba. Posla nema, ali oni imaju plan (FOTO)

Otišao kod automehaničara, našli mu bombu ispod vozila! Vranjanac za dlaku izbegao smrt, policija blokirala grad, istražuje se slučaj

Velike promene u zdravstvu: Vraća se pravo na dopunski rad, maksimalno 3 ugovora "sa strane"

Skrivena lepota zapadne Srbije: Zemlju na kojoj su naši vojnici prolivali krv danas ponosno čuvaju pravoslavni monasi (FOTO)

Vandali u Somboru uništili grobove: Oborili i lomili nadgrobne spomenike i vaze (FOTO)

Odbrana ćirilice: U Bajinoj Bašti usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju pisma

Vreme i dalje nestabilno: Danas naoblačenje i pad temperature, ponegde i sa kišom

Ceo život pogrešno pijete rakiju: Mislili ste da ide samo uz 3 stvari, a to je zabluda. Pronašli smo savršeno meze uz svaku vrstu (FOTO)

Zamolila je ženu ispred sebe da podigne sedište i tada je nastao pakao: U ovom prelomnom trenutku počinju tuče do krvi i pretnje smrću u autobusu

Velike promene za vozače skutera i traktora: Čekaju ih rigorozan tehnički pregled, redovna registracija i više cene

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. mart 2019. godine

Besne mašine grmele kod Požarevca: Opasnim zverima jurili kroz selo, a oni najhrabriji su pobedili u izazovu (FOTO) (VIDEO)

Ljiljana je rodila blizance, za jednog su rekli da je umro: Kada je posle 13 godina čula ovu rečenicu, sledila se i počela da luta sa slikom (VIDEO)

Pojavile su se zmije, počele su da izlaze iz skrovišta na sunce: Ne pravite ove greške jer one slobodno migolje oko nas (FOTO)

Misterija blaga Karađorđevića: Da li je Aleksandar bio kralj Jugoslavije ili njen vlasnik?

Za sedam dana otkriveno 21.000 prekršaja: Ove dve stvari Srbi nikad ne poštuju u saobraćaju

Ako se roditelj požali, nastavnik će morati da pravda svaku ocenu manju od 5: Nova pravila izazvala haos u školama

Ne kloni duhom, budi dobar drug, nauči se u malome biti veran: Ovih 10 zapovesti srpski đaci su 1910. godine morali da znaju u prste

Naser Orić objavio dve fotografije navodno iz Srbije: Na jednoj je za kafanskim stolom, a druga je selfi sa vrha kod Valjeva (FOTO)

Roditelji na sudu zbog bežanja dece sa časova: Do sada pokrenuo 57 postupaka, a donete su i dve novčane kazne

Na Kosovu se "telad pošumljava" i gaje "ptice za gojenje": Urnebesni prevodi tzv. Ministarstva poljoprivrede u Prištini nasmejali su srpske seljake

Tokom dana toplo i sunčano: Popodne naoblačenje sa mestimičnom kišom (FOTO)

Druga nedelja Vaskršnjeg posta posvećena je Svetom Grigoriju: Njegovo mošti su čudotvorne, crkva ga smatra svetionikom pravoslavlja

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. mart 2019. godine

Nastavlja se teror nad Srbima na Kosmetu: Razbojnici oštetili Crkvu Svetog Georgija kod Gnjilana

Bahato brzo voze u okolini Novog Pazara: Gaze i 200 na sat, ovi snimci lede krv u žilama (VIDEO)

Roditelji će moći da obore ocenu koju je dao profesor: Sumanuto novo pravilo u srpskim školama

Divna vest: Kod Pančeva su se pojavile vidre, a to znači veoma dobru stvar (VIDEO)

Srbin Dragan ne može da se vrati ženi i sinu u Veliku Britaniju: Traže mi dokument koji ne postoji! (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima