• 56

Nova Kolindina greška: Opet svi pričaju o nelogičnoj izjavi hrvatske predsednice

Kolindu je verovatno zbunila sličnost naziva Banske Hrvatske i Banovine Hrvatske

  • 56

Nije prošlo ni nedelju dana od kada je Kolinda Grabar Kitarović bila predmet kritika i podsmevanja jer se izvinjavala zbog srpskih čokoladica koje je delila deci, tek hrvatska predsednica je prilikom posete Varaždinu napravila novi gaf.

>>> Baja Mali Knindža odgovorio da li jede hrvatske bajadere, pa Kolindi poslao poruku šta bi rado smazao (VIDEO)

Ona će sledeća dva dana svoju privremenu predsedničku kancelariju imati u varaždinskoj Županijskoj palati. Kolinda je iz Varaždina poručila da je taj grad kulturno i univerzitetsko središte, ali i motor razvoja cele Hrvatske, ne samo njenog severozapada, prenosi Hina.

Kolinda je potom novinare i ostale prisutne odlučila da uputi i u istorijsku važnost Varaždina, ali joj se provukao značajan gaf.

- Varaždin je bio u vreme Banovine Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas. Takođe, za nekoliko dana kada će diplomatski kor boraviti ovde, 17. decembra, božićnim i novogodišnjim prijemom obeležićemo tu činjenicu položaja kakav je grad Varaždin imao u istoriji Republike Hrvatske - najavila je Grabar-Kitarović.

Naime, Varaždin u vreme Banovine Hrvatske nije bio glavni grad. Banovina Hrvatska jeste bila teritorijalna jedinica unutar Kraljevine Jugoslavije, a stvorena je nakon višegodišnjih pregovora 1939. godine takozvanim sporazumom Cvetković- Maček. Nastala je spajanjem ranijih banovina u kojima je dominiralo hrvatsko stanovništvo, Savske i Primorske banovine.

Osnivanjem Banovine Hrvatske delimično je rešeno hrvatsko pitanje u Kraljevini Jugoslaviji. Ali, Banovina Hrvatska neće trajati ni dve godine, 1941. godine biće ukinuta. Iako se ne može govoriti o glavnom gradu, već o središtu, Varaždin to svakako nije bio, već je to bio Zagreb.

Kolinda je verovatno mislila na Bansku Hrvatsku koja se ujedno zvala i Kraljevina Hrvatska, a koja je bila jedna od krunskih zemalja Habsburške monarhije. Iako je Zagreb bio središte, jedan kratak period, od 1756. do 1776. godine, središte se seli u Varaždin.

Kolindu je verovatno zbunila sličnost naziva Banske Hrvatske i Banovine Hrvatske. Ali, nikako nije reč o sinonimima, već o dve potpuno različite stvari.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ma oni pojma sa zivotom nemaju

    Oni ni sopstvenu istoriju ne znaju sem ustastva.A pogotovo sto decu uce da su u jasenovcu ubijani hrvati od strane partizana i kojekakve budalastine.Oni ni ne znaju gde im je dupe a gde im je glava,ne poznaju sopstvenu istoriju a kamoli tudju zive u izvitoperenim nekim lazima.A bitno da drugima pametuju a pojma sa zivotom nemaju.

  • Slavica

    Hrvatima smo trn u oku, uvek su nas sabotirali na svakom koraku!

  • Derija

    Ne znam samo sto ne mogu da podnesu nas Srbe mi im nikada nista nismo nazao ucinili vec smo oduvek tezili da sa svima imamo odlicne donose pa cak i sa Hrvatskom.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima