Nova Kolindina greška: Opet svi pričaju o nelogičnoj izjavi hrvatske predsednice

Kolindu je verovatno zbunila sličnost naziva Banske Hrvatske i Banovine Hrvatske

  • 56

Nije prošlo ni nedelju dana od kada je Kolinda Grabar Kitarović bila predmet kritika i podsmevanja jer se izvinjavala zbog srpskih čokoladica koje je delila deci, tek hrvatska predsednica je prilikom posete Varaždinu napravila novi gaf.

>>> Baja Mali Knindža odgovorio da li jede hrvatske bajadere, pa Kolindi poslao poruku šta bi rado smazao (VIDEO)

Ona će sledeća dva dana svoju privremenu predsedničku kancelariju imati u varaždinskoj Županijskoj palati. Kolinda je iz Varaždina poručila da je taj grad kulturno i univerzitetsko središte, ali i motor razvoja cele Hrvatske, ne samo njenog severozapada, prenosi Hina.

Kolinda je potom novinare i ostale prisutne odlučila da uputi i u istorijsku važnost Varaždina, ali joj se provukao značajan gaf.

- Varaždin je bio u vreme Banovine Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas. Takođe, za nekoliko dana kada će diplomatski kor boraviti ovde, 17. decembra, božićnim i novogodišnjim prijemom obeležićemo tu činjenicu položaja kakav je grad Varaždin imao u istoriji Republike Hrvatske - najavila je Grabar-Kitarović.

Naime, Varaždin u vreme Banovine Hrvatske nije bio glavni grad. Banovina Hrvatska jeste bila teritorijalna jedinica unutar Kraljevine Jugoslavije, a stvorena je nakon višegodišnjih pregovora 1939. godine takozvanim sporazumom Cvetković- Maček. Nastala je spajanjem ranijih banovina u kojima je dominiralo hrvatsko stanovništvo, Savske i Primorske banovine.

Osnivanjem Banovine Hrvatske delimično je rešeno hrvatsko pitanje u Kraljevini Jugoslaviji. Ali, Banovina Hrvatska neće trajati ni dve godine, 1941. godine biće ukinuta. Iako se ne može govoriti o glavnom gradu, već o središtu, Varaždin to svakako nije bio, već je to bio Zagreb.

Kolinda je verovatno mislila na Bansku Hrvatsku koja se ujedno zvala i Kraljevina Hrvatska, a koja je bila jedna od krunskih zemalja Habsburške monarhije. Iako je Zagreb bio središte, jedan kratak period, od 1756. do 1776. godine, središte se seli u Varaždin.

Kolindu je verovatno zbunila sličnost naziva Banske Hrvatske i Banovine Hrvatske. Ali, nikako nije reč o sinonimima, već o dve potpuno različite stvari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    13. decembar 2016 | 19:12

    Nije ona mucenica kriva sto se majka priroda poigrala s.njom!!!!

  • Nika

    13. decembar 2016 | 18:34

    Verujte mi da me nista ne iznenadjuje sto se tice njih

  • Džaja

    13. decembar 2016 | 19:07

    Posle ispada sa čokoladama ovo je sasvim normalno, nema ona pojma šta priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA