VETERINARI SRBIJE ODLUČNI: Moguće je da se kuga svinja iskoreni bez vakcinacije?

Veterinarska služba Srbije spremna je da sprovede potpuno iskorenje klasične kuge svinja uz prestanak vakcinacije

  • 0

Generalni sekretar Akademije veterinarske medicine Srpskog veterinarskog društva dr Zoran Rašić izjavio je danas Tanjugu, da je veterinarska služba Srbije spremna da sprovede potpuno iskorenje klasične kuge svinja uz prestanak vakcinacije.

Opaka bolest hara Srbijom: Zaražene svinje, a ako ljudi pojedu njihovo meso, otrovaće se! (VIDEO)

MISTERIJA 15 UGINULIH SVINJA U SRBIJI: Pronašli ih poljočuvari, uzrok uginuća nepoznat

Rašić, koji je i direktor Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini je istakao da je "veterinarska služba stručno i tehnički spremna da upotpunosti sprovede eradikaciju (potpuno iskorenje) klasične kuge svinja u svim oblastima iz svoje nadležnosti".

- Akademija veterinarske medicine nudi Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine punu stručnu i tehničku pomoć i u pregovaračkom postupku za Poglavlje 12, kojim će se obezbediti stvaranje konkretne tržišne privrede i puna primena standarda koji se odnose na bezbednost hrane, veterinarski i fitosanitarni nadzor, što je razlog zbog kojeg bi sa pripremama za program eradikacije klasične kuge svinja, trebalo početi u što kraćem vremenskom roku - rekao je Rašić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Uspeh programa eradikacije klasične kuge svinja uz prestanak vakcinacije "zavisiće od pune podrške i posvećenosti nadležnih ministarstava, državnih ogana, organa lokalne samouprave i stručnh službi - ocenio je Rašić.

- Mi smo, na okruglom stolu na temu "Vakcinacija svinja u Srbiji protiv klasične kuge - da ili ne", krajem novembra, zaključili, da je neophodno da program eradikacije bude utemeljen na rezultatima zajedničkog projekta, koji se zvao "Podrška Srbiji u eradikaciji klasične kuge svinja" između EU i Srbije, koji je realizovan u periodu 2010 - 2015.godine - objasnio je Rašić.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On je ocenio da iskorenjenje ove bolesti uz prestanak vakcinacije, "nije moguća bez podizanja na viši nivo biosigurnosnih mera i primene standarda dobre farmske prakse u proizvodnji svinja, a naročito na porodičnim farmama i seoskim gazdinstvima, zašta je potrebno da se obezbedi neophodna podrška".

- Akademja veterinarske medicine Srpskog veterinarskog društva, predlaže Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, da oformi posebnu radnu grupu koja će pripremiti akcioni plan i pratiti sprovođenje propisanih aktivnosti i mera za eradikaciju klasične kuge svinja, bez primene vakcinacije - zaključio je Rašić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA