Zbog dojave o bombi, možete u zatvor: Ako to vaše dete uradi u školi, PLAĆATE ŽESTOKU KAZNU

Motiv Nemanje S. da digne uzbunu bilo je odlaganje za taj dan zakazane prodaje imovine njemu bliske osobe

  • 0

Nemanja S. (31) iz Lazarevca osuđen je na šest meseci zatvora uslovno zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi u zgradi užičke "Palate pravde".

BORIS JE POZVAO I REKAO "TIKI-TAK, TIKI-TAK, ODE SUD": Ova rečenica ga je skupo koštala (FOTO)

Osnovni sud u Užicu "odrezao" je osuđenom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Nemanja S. je 15. januara ove godine telefonom pozvao centralu užičkog pravosuđa i saopštio da je u zgradi podmetnuta bomba.

Ispostavilo se da je dojava bila lažna, a motiv Nemanje S. da digne uzbunu bilo je odlaganje za taj dan zakazane prodaje imovine njemu bliske osobe.

Za ovakve "šaljivdžije" kao što je Nemanja S. zaprećene kazne očigledno nisu dovoljno visoke.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović, Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović, Profimedia/Alamy

Smatra se da je u Palati pravde u Nišu doneta prva presuda u našoj zemlji uhvaćenim i optuženim osobama za izvršenje krivičnog dela izazivanja panike i nereda, iz člana 343. Krivičnog zakona Srbije. Dvojica pozivalaca su posle serije lažnih dojava o navodno postavljenim bombama otkriveni i uhapšeni. Osuđeni su Ljubiša Jović (43) i Boris Đorđević (25), obojica iz Žitkovca kod Aleksinca.

Međutim, još pre šest godina Osnovni sud u Novom Sadu osudio je Dejana B. (43) na godinu dana zatvora zbog upućivanja dve lažne dojave da je u Policijskoj upravi u tom gradu postavljena bomba koja će eksplodirati.

Foto: e-stock.us/Milos Rafailovic Foto: e-stock.us/Milos Rafailovic

Čest je slučaj da su među onima koji alarmiraju na lažnu uzbunu i maloletnici, koji zovu svoje škole, jer žele da "eskiviraju" neki pismeni ili kontrolni zadatak.

Za lažno prijavljivanje predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do godinu dana i to članom 334 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Zakon, generalno, predviđa da deca do 14 godina starosti ne mogu krivično odgovarati, pa i u ovom slučaju umesto njih odgovaraju roditelji.

Koristeći se ovom zakonskom "olakšicom”, ali i novim tehnologijama, kao što su kartice za mobilne telefone koje se posle upotrebe za ovakve rabote uglavnom bacaju, sve veći broj srednjoškolaca, ali i osnovaca upušta se u opasne igre.

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image

Na jedan poziv najpre se alarmira dežurna služba MUP Srbije, koja obaveštava dežurnu službu kriminalističke policije, zatim se šalju specijalne ekipe, kao i kontradiverzantska. Zovu se i vatrogasne ekipe.

Deci će, kada budu otkrivena, policija napisati krivičnu prijavu, odnosno izveštaj za maloletnike. Ukoliko je dete starije od 16 godina otvara se krivični dosije, koji će ga pratiti ceo život. To je preveliko breme i previsoka cena za jedan hir.

(J. Vučić - j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA