Američke obaveštajne službe tvrde: RUSIJA SE MEŠALA U IZBORE U SAD

Samo su najviši ruski zvaničnici mogli da dozvole krađu i objavljivanje informacija o predsedničkim izborima u SAD", navodi se u izveštaju SAD

  • 15

Najviši zvaničnici ruske vlade stoje iza mešanja u američke predsedničke izbore, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi koji je danas podnet Senatu.

Trampov portparol: Nema dokaza da je Rusija uticala na izbore

"Samo su najviši ruski zvaničnici mogli da dozvole krađu i objavljivanje informacija o predsedničkim izborima u SAD", navodi se u izveštaju i dodaje da je Rusija "koristila informatičku tehniku i metode za uticaj na javno mnjenje u Evropi i Evroaziji".

Direktor obaveštajnih službi SAD Džejms Klaper, koji koordinira 17 američkih obaveštajnih agencija, rekao je Odboru Senata za oružane snage da je Rusija je zauzela "još agresivniju poziciju" i proširila operacije informatičke špijunaže, a cilj je prikupljanje informacija sa ključnih infrastrukturnih mreža.

Klaper je rekao da početkom sledeće nedelje neće izneti detalje obimnog izveštaja administracije odlazećeg predsednika Baraka Obame o mešanju Rusije u američke izbore, iako, kako je rekao, "razume interesovanje javnosti za zaključke iz tog izveštaja".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

On je najavio da će tokom sledeće nedelje biti objavljena verzija izveštaja bez oznake tajnosti.

Klaper je takođe ocenio da su aktivnosti Rusije usmerene ka "narušavanju poverenja javnosti u institucije" i dodao da i Kina "uspešno sprovodi aktivnu informatičku špijunažu uperenu protiv američkih interesa", iako su obaveštajne službe primetile "relativno smanjenje aktivnosti Pekinga u toj oblasti".

Kineski predsednik Si Djinping zaključio je u septembru 2015. godine u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom sporazum o saradnji Pekinga i Vašingtona u borbi protiv hakerskih napada.

(Telegraf.rs/Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gekke Joopi

    5. januar 2017 | 19:17

    Ako je ovo tacno, onda Rusi svaka cast?! Dokazali ste da jenkiji stvarno zive u banana drzavi.

  • Vlada

    5. januar 2017 | 19:12

    Dosadni ste

  • Seljak

    5. januar 2017 | 19:16

    17 agencija koordinira. Pa ovi imaju vise agencija od serbie!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA