NEDELJNO GINE PO JEDAN ČOVEK NA POSLU: Alarmantno - ovo su najrizičniji poslovi u Makedoniji

Čak 85 posto zaposlenih ne znaju svoja prava

  • 1

Svake nedelje po jedan čovek pogine na svom radnom mestu, ili u proseku 44 osobe godišnje izgube život radeći na poslu. Ove alarmantne podatke saopštilo je Makedonsko udruženje za zaštitu na radu.

>>> Svakog dana rizikujem život za platu od 18.000 dinara, ovaj posao je najgori na svetu

Prema njihovim analizama, najrizičnije profesije u Makedoniji su poljoprivreda, transport, građevinarstvo i crna metalurgija, a gazde veoma retko sprovode mere da bi zaštitili zdravlje i živote svojih radnika.

- Sa aspekta zaštite na rada, Makedonija nije bezbedno mesto za rad. Zakonsku obavezu zaštite na radu veliki broj poslodavaca oseća kao presiju, a ne kao mogućnost za razvoj njihove kompanije. Sa druge srane, čak 85 posto zaposlenih ne znaju svoja prava - kaže Milan Petkovski, predsednik Makedonskog udruženja za zaštitu na radu.

Da bi se poboljšala situacija i što manje ljudi ginulo na svojim radnim mestima, potrebno je, veli Petkovski, da se promeni pristup odnosu preventivnog delovanja, a ne da poslodavci sprovode mere neposredno pre dolaska inspekcijskih kontrola.

- Kompanije će daleko više koštati ako se radnik povredi i ne dolazi na posao. Ako plata radnika iznosi 12.000 denara ( 200 evra ), a on se povredi i na posao ne dolazi tri meseca, poslodavac i firma će izgubiti oko 2.500 evra - izračunao je Petkovski.

(D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzionerka

    17. decembar 2016 | 07:17

    Cujem se sa mojom skolskom drugaricom i ista situacija kao u svim bivsim republikama .drasticne razlike sirotinja nezaposlenost bez ikakve perspektive za bolje sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA