Godinama je skrivala da nema menstruaciju: Ispovest Srpkinje bez materice, zbog čega je jedna među 5.000 žena

Kristini je teško i što ne zna nijednu ženu u Srbiji sa istim problemom koja bi mogla u potpunosti da je razume. Još joj je teže kada ode na proslavu rođenja nečijeg deteta da stisne zube i pokaže radost, pomešanu sa patnjom

  • 8

Ona je jedna u 5.000 i jedina žena u Srbiji koja se rodila bez materice, sa Rokitanskim sindromom, a odvažila da govori o svom problemu. Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca, imala je svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez organa koji joj automatski onemogućava da postane biološka majka.

Šta zaista znači biti SUROGAT MAJKA?

Mogućnosti da to postane na drugačiji način postoje - surogat materinstvo i presađivanje materice, međutim,taj organ još nije dozvolje kod nas kao transplantacioni, dok zakon koji bi omogućio surogat još čeka na usvajanje.

- Saznala sam u 17 godini. Bila sam još u srednjoj školi i nisam još imala menstrualni ciklus, a mene je bilo sramota da to kažem roditeljima. U jednom renutku su oni shvatili da sam već u godinama kada je trebalo taj period da prođe, pa me je tata odveo kod lekara. Meni, naravno, ništa nisu rekli a tata je bio šokiran kao i lekar. Sećam se da lekar zvao svoju kolegenicu. Rekao joj je: "Dođi da vidiš ovo." Oboje se klimali glavom. Doktor je rekao da to prvi put vidi. Ja sam rođena bez materice - priča Kristina.

Rođena je kao blizanac. Bez materice ali sa vaginalnim kanalom i zdravim jajnicima. Jednom mesečno joj rade hormoni kao da ima ciklus.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Inače sam blizanac i to se dešava kod blizanaca. Naime, u trećem mesecu, dok sam bila u maminom stomaku materica se nije razvila. To saznanje tada nije mi bilo ekstra strašno osim što sam videla da moji roditelji pate. Pitali su se zašto baš njihovom detetu da se desi takva tragedija. Ali, kako sam rasla, našla dečka i počeo da mi se javlja materinski instikt, bilo mi je sve teže... Pogotovo su teške priče okoline poput onih "neće se nikad udati", "ko će da živi sa njom", " što ju je oženio"...U naše selo snajka koja dođe a ne može da rodi nije prihvaćena. Koliko god da su ti ljudi dobri, ispada da je nesreća, ne može da im podari unuče, gasi im prezime - kroz suze priča Kristina.

BESPLATNA VANTELESNA OPLODNJA ZA ŽENE DO 42: Srbija juri više beba, Vlada nije zadovoljna natalitetom

Kristina je od šest godina u braku sa Nebojšom (34) sa kojim je prethodno bila u četvorogodišnjoj vezi. Bez obzira na to što ne može da se ostvari u ulozi majke na način na koji sve žene sanjaju, on je Kristini najveća podrška.

- U potpounosti se slažemo, podržavamo jedno drugo u svemu. Bez obzira na to što imam taj problem nikada mi ništa nije prebacio. Znao je od samog početka za to i prihvatio me je takvu kakvu jesam - kaže ona.

Foto - Ilustracija: Profimedia, BSIP Foto - Ilustracija: Profimedia, BSIP

Nebojša dodaje da nikada sebi ne bi oprostio ni pogledao u oči kada bi joj za tako nešto prebacio, ili je ostavio zbog toga:

- Odmah mi je rekla čim smo počeli da se zabavljamo. Mnogo je lakše preći sve zajedno. Ne bi mogao sebi da oprostim da joj prebacim tako nešto i u vezi a kamoli sada u braku. Uz nju sam za sve. 

"JANA JE POKLON OD BOGA, PLAKALI SMO KO KIŠA": Svetlana i Bogdan su postali roditelji U ŠESTOJ DECENIJI! (FOTO)

Kristini je teško i što ne zna nijednu ženu u Srbiji sa istim problemom koja bi mogla u potpunosti da je razume. Još joj je teže kada ode na proslavu rođenja nečijeg deteta da stisne zube i pokaže radost, pomešanu sa patnjom.

- Teško je ustati ujutru bez obaveza. Osećam se nepotpuno i prazno. Uvek mislim sigurno postoji neko rešenje. Jedna od opcija je presađivanje materice. Čim sam čula za to otišla sam kod lekara i rekao mu je da to može, međutim, kod nas materica još nije dozvoljena kao transplantacioni organ - kaže Kristina dok njen suprug dodaje da surogat majčinstvo sigurnije i zdravije rešenje.

Redakcija Telegrafa Kristini i Nebojši želi sve najlepše a pre svega da se ostvare u ulozi roditelja i dožive cepanje košulje. Takođe, Kristini dajemo jedan veliki naklon jer se odvažila da otvori javno dušu.

Pogledajte  njenu priču:

Razgovor vodila Bojana Kesić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    16. decembar 2016 | 08:33

    Svaka cast muzu.Malo je ovakvih!A njoj sve najbolje!

  • qweqwe

    15. decembar 2016 | 21:39

    Lepa je, ima coveka koji je voli i postuje. Srecan zivot je pred tobom devojko, nisu smisao zivota samo deca. Svako dobro!

  • Mila

    16. decembar 2016 | 05:46

    Samo napred,sigurna sam da ces naci nacina da postanes majka.Najvaznija je podrska supruga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA