LIČNI PODACI PET MILIONA SRBA UKRADENI I PRODATI: Posledice po građane mogu da budu nezamislive

Zloupotrebom nečijih podataka, prema rečima stručnjaka, hakeri su u mogućnosti da upadaju u bankovne račune, skidaju novac sa kartica, osnivaju firme na tuđe ime i falsifikuju dokumenta

  • 8

Lični podaci 5. 190. 397 građana Srbije ukradeni su sa sajta Agencije za privatizaciju, prodati na crnom tržištu i zloupotrebljeni za izvršenje krivičnih dela upozoravaju stručnjaci i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

ŠABIĆ O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Veliki broj žalbi i odsustvo odgovornosti veliki problem

Prema njegovim rečima ovaj slučaj desio se još 2014. godine kada je neko neovlašćeno pustio podatke o građanima Srbije na sajt Agencije za privatizaciju.

Zloupotrebom nečijih podataka, prema rečima stručnjaka, hakeri su u mogućnosti da upadaju u bankovne račune, skidaju novac sa kartica, osnivaju firme na tuđe ime i falsifikuju dokumenta.

- Početkom decembra 2014. godine na internet prezentaciji Agencije za privatizaciju bila je dostupna baza podataka za 5.190. 397 građana Srbije. Objavljena su njihova imena i prezimena, imena roditelja, JMBG, broj i stanje njihovih akcija u preduzećima. Kompletnu dokumenatciju sam poslao Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i pokrenuo prekršajnu prijavu, napominjući da se potvrđuje sumnja u izvršenje nekoliko krivičnih dela - kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić napominjući da je ovo najbizarniji i najbeskrupulozniji slučaj zloupotrebe ličnih podataka do sada. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kriminolog Zlatko Nikolić upozorava da se ovi podaci vrlo lako mogu naći u pogrešnim rukama i da su do sada mogli biti zloupotrebljeni na najgori mogući način:

- Ovo je nova vrsta kriminala i spada u ozbiljno krivično delo. Ko god da je kupio, prodao ili kopirao te podatke, sa njima može svašta da uradi. Da napravi falsifikovana dokumenta, da otvori firmu, ima uvid u bankarske kartice i stanje na računu, da plaća telefone, kupuje, otvara račune, stavlja nekretnine pod hipoteku . Nije naivna stvar i spada u ozbiljno krivično delo - navodi Nikolić.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveznan

    16. decembar 2016 | 10:15

    Pa ukinike te racunare radite ka prije vidite da sada kradu jednim klikom i nemozete daih nadjete i kradu vise nego sa carapom preko glave

  • Pakistanac

    16. decembar 2016 | 11:30

    Kako je to moguce u Vucicevoj drzavi?

  • Н.С.

    16. decembar 2016 | 10:08

    Господе БОЖЕ. Шта се све деси кад су људи неодговорни и не боје се закона. Важно је да сви траже. ЈМБГ. А одговорност ћорак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA