• 8

LIČNI PODACI PET MILIONA SRBA UKRADENI I PRODATI: Posledice po građane mogu da budu nezamislive

Zloupotrebom nečijih podataka, prema rečima stručnjaka, hakeri su u mogućnosti da upadaju u bankovne račune, skidaju novac sa kartica, osnivaju firme na tuđe ime i falsifikuju dokumenta

  • 8

Lični podaci 5. 190. 397 građana Srbije ukradeni su sa sajta Agencije za privatizaciju, prodati na crnom tržištu i zloupotrebljeni za izvršenje krivičnih dela upozoravaju stručnjaci i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
ŠABIĆ O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA: Veliki broj žalbi i odsustvo odgovornosti veliki problem

Prema njegovim rečima ovaj slučaj desio se još 2014. godine kada je neko neovlašćeno pustio podatke o građanima Srbije na sajt Agencije za privatizaciju.
Zloupotrebom nečijih podataka, prema rečima stručnjaka, hakeri su u mogućnosti da upadaju u bankovne račune, skidaju novac sa kartica, osnivaju firme na tuđe ime i falsifikuju dokumenta.
- Početkom decembra 2014. godine na internet prezentaciji Agencije za privatizaciju bila je dostupna baza podataka za 5.190. 397 građana Srbije. Objavljena su njihova imena i prezimena, imena roditelja, JMBG, broj i stanje njihovih akcija u preduzećima. Kompletnu dokumenatciju sam poslao Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i pokrenuo prekršajnu prijavu, napominjući da se potvrđuje sumnja u izvršenje nekoliko krivičnih dela - kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić napominjući da je ovo najbizarniji i najbeskrupulozniji slučaj zloupotrebe ličnih podataka do sada. 
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Kriminolog Zlatko Nikolić upozorava da se ovi podaci vrlo lako mogu naći u pogrešnim rukama i da su do sada mogli biti zloupotrebljeni na najgori mogući način:
- Ovo je nova vrsta kriminala i spada u ozbiljno krivično delo. Ko god da je kupio, prodao ili kopirao te podatke, sa njima može svašta da uradi. Da napravi falsifikovana dokumenta, da otvori firmu, ima uvid u bankarske kartice i stanje na računu, da plaća telefone, kupuje, otvara račune, stavlja nekretnine pod hipoteku . Nije naivna stvar i spada u ozbiljno krivično delo - navodi Nikolić.
(Telegraf.rs/Informer)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    Kako je to moguce u Vucicevoj drzavi?

  • Sveznan

    Pa ukinike te racunare radite ka prije vidite da sada kradu jednim klikom i nemozete daih nadjete i kradu vise nego sa carapom preko glave

  • Baki

    A zato sam ja stalno u minusu u banci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima