≫ 

Misterija slike Lepe Brene: Tajno ju je kupio nepoznati muškarac i drži je iznad kreveta u spavaćoj sobi na Ibici (FOTO)

Iako smo bili mali, zapamtili smo sve te žene koje su uvek bile polugole

  • 13

Boris Kralj je fotograf i umetnik iz Berlina koji je takođe i dete gasterbajtera iz Jugoslavije. Njegova slika Lepe Brene je prodata jednom od sakupljača slika Jugoslavije i trenutno se nalazi u spavaćoj sobi jedne kuće na Ibici, u vlasništvu nepoznatog ljubitelja Lepe Brene.

Lepa Brena otkrila šta joj je Baba Vanga prorekla pre 30 godina! (FOTO)

Boris sa ponosom ističe svoje korene, a sada je njegov talenat još jednom potvrđen time što je bio jedan od autora na izložbi "Jugo, moja Jugo - gasterbajterske priče".

- Drago mi je da se kao umetnik danas bavim baš tematikom Jugoslavija i kako je to biti gasterbajtersko dete. Nije me sramota kao drugu decu iz moje generacije, koja ne vole da pričaju baš o toj tematici jer su možda imali neko loše iskustvo - rekao je za Telegraf.rs Boris Kralj.

Njegove slike predstavljaju ikone folk kulture iz stare Jugoslavije, zaustavljene u vremenu skrin-šotom iz njihovih spotova koje je naslikao kičicom gledajući stare video-kasete.

Živojinovići u NEVIĐENOM IZDANJU: Brena pokazala lice BEZ ŠMINKE, Boba se pohvalio stomakom! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Borisovi roditelji su uvek u dnevnoj sobi svog stana u Berlinu puštali muziku naših poznatih pevačica iz tog vremena. Oni su na taj način održavali vezu sa Jugoslavijom.

Slika Lepe Brene koja je izložena u Muzeju Istorije Jugoslavije je nastala kao i sve druge Borisove slike pod nazivom Miss YUniverse 2015. godine.

- Pronašao sam stare VHS kasete mog oca i digitalizovao sam ih nedeljama. Ja sam lično birao portrete, odnosno isečke iz spotova kojih se najbolje prisećam. Ova slika Lepe Brene je zapravo najmanje zastrašujuća kad se uporedi sa drugim slikama, ali se ja najviše nje sećam i morala je ući u priču - dodao je mladi umetnik.

Interesantno je da se slika Lepe Brene sada nalazi u  spavaćoj sobi jedne velike kuće na Ibici, a njena replika je izložena u Muzeju istorije Jugoslavije:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za Borisa su Lepa Brena, Vesna Zmijanac i Doris Dragović simbol Jugoslavije jer su obeležile celo detinjstvo u tuđini.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi smo tad bili deca, ali zapamtili smo sve te žene koje su uvek bile polugole. Nismo bili neki veliki fanovi. Kada sam pogledao te snimke sa starih video-kaseta, odmah sam se setio svega, kao da je bilo juče. Ja sa tim zapravo danas pravim umetnost i u Nemačkoj smatraju da  je to baš egzotično. Izložba je bila u Berlinu, Cirihu i evo sad u Beogradu - dodao je Boris.

Boris ističe da njegova nostalgija nije politička nego prvenstveno kulturološka.

Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj
Foto: Boris Kralj Foto: Boris Kralj

(Telegraf.rs - K. Bezbradica)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ***DELIJA***

    19. decembar 2016 | 15:21

    Jugoslovija...Jugoslovija...!!!

  • Recepcionar

    19. decembar 2016 | 16:44

    Je je ne bih držao ni u špajzu, jer bi mi i mačor pobegao a kamoli miševi.

  • Boban

    19. decembar 2016 | 16:48

    Slika je izvučena iz filma "Hajde da se volimo". Šta je tu toliko posebno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA