• 0

VELIKA POBUNA ZATVORENIKA U BIRMINGEMU: Zauzeli više krila zatvora, policija nemoćna (FOTO) (VIDEO)

Zatvorenici su zapalili vatru, izbacili kroz prozor kompjutere, spalili svoje dosijee i zatvorsku dokumentaciju

  • 0

Oko 600 zatvorenika u trećem po veličini britanskom zatvoru u Birmingemu pokrenulo je veliku pobunu i zauzelo nekoliko krila zatvora.

BEKSTVO IZ ZATVORA KAO NA FILMU: Dva osuđenika otela čuvara, pobegli njegovim automobil i sada im se gubi svaki traga!

Kako piše Dejli mejl, oni su na društvenim mrežama objavili svoje fotografije na kojima se vidi kako nose odeću policajaca i čuvara.

Foto: Tanjug/AP/PA

Foto: Tanjug/AP/PA

Zatvorenici su zapalili vatru, izbacili kroz prozor kompjutere, spalili svoje dosijee i zatvorsku dokumentaciju.

Neki britanski mediji navode da je reč o najvećoj zatvorskoj pobuni od devedesetih godina.

U zatvor je poslato dodatno pojačanje specijalne policije i zatvorskih čuvara kako bi suzbili pobunu. Bezbednosna agencija "G4S", koja upravlja ovim zatvorom u Engleskoj poslala je takođe specijalni tim koji bi trebalo da pomogne u gušenju pobune.

Direktor bezbednosne agencije "G4S" Džeri Peterik rekao je da su nemiri nastali u četiri zatvorska krila i nekoliko kancelarija zatvorske administracije. Nema izveštaja o povređenom zatvorskom osoblju u nemirima, za koje mediji navode da su najveći u poslednje tri decenije, a počeli su jutros u devet sati po lokalnom vremenu.

Britansko ministarstvo pravde saopštilo je da je situacija pod kontrolom i da nema rizika po okolno stanovništvo.

Foto: Tanjug/AP/PA

Foto: Tanjug/AP/PA

Kako prenosi Bi-Bi-Si, nekoliko osoba kontaktiralo je tu televiziju, tvrdeći da su zatvorenici i da su se pobunili zbog loših uslova.

Oni navode da su problemi sa nedovoljno osoblja, neadekvatnom zdravstvenom uslugom i to što ostaju zaključavani u ćelijama po ceo dan glavni motivi za pobunu.

Policija za razbijanje nereda ušla je u zatvor koji broji 1.450 zatvorenika. Nemiri su navodno počeli kada su zatvorenici uzeli ključ od jednog osoblja u ustanovi "HMP Birmingem".

Prvo su polupana svetla, a zatvorenici su oteli i protivpožarnu opremu. Čuvari su tada počeli da zaključavaju zatvorenike u ćelije, ali je jedan od njih napadnut korišćenim špricem i oteti su mu ključevi. Čuvar i njegove kolege su se potom povukle na bezbedno mesto i napustile su krilo, kako im je i naloženo da urade u takvim situacijama.

U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavile i fotografije za koje se tvrdi da su iz zatvora, a na njima se vide i dvojica muškaraca sa šlemovima i opremom čuvara.

Udruženje zatvorskih oficira saopštilo je da je u početku nemira učestvovalo 260 zatvorenika, a pretpostavlja se da ih sada ima oko 600.

Foto: Tanjug/AP/PA

Foto: Tanjug/AP/PA

Novinar Bi-Bi-Sija, koji se nalazi na licu mesta, rekao je da se ispred zatvora nalaze jake policijske snage zajedno sa vatrogascima, i dodao da dim kulja iz te ustanove.

Britanski mediji prenose svedočenje jednog od zatvorenika koji je nedavno pušten iz "HMP Birmingema" i tvrdi da ima malo osoblja u zatvoru, da "ima mnogo droge i da ljudi umiru".

Foto: Tanjug/AP/PA

Foto: Tanjug/AP/PA

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima