• 0
 ≫ 

"SEDEĆETE UNUTRA DO BOŽIĆA": Demonstranti okupirali zgradu poljskog parlamenta (FOTO) (VIDEO)

 ≫ 

U Varšavi je ispred Sejma demonstriralo za slobodu medija i protiv vladajuće stranke i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog, više od 2.000 ljudi, a stotine Poljaka izašle su i na ulice Krakova, Poznanja, Vroclava, Katovica, Gdanjska

  • 0

Poljska policija morala je silom da prokrči put premijerki Beati Šidlo i lideru vladajućih konzervativaca, Jaroslavu Kačinjskom pošto je nekoliko stotina demonstranata za slobodu izveštavanja medija iz parlamenta, pokušalo da ih spreči da napuste zgradu Sejma.

 

ISUS JE POSTAO KRALJ POLJSKE: Hrist ustoličen pred 100.000 vernika, predali mu vlast nad zemljom i narodom!

 

Nekoliko desetina demonstranata i jutros je ispred Sejma, a u zgradi, uz insistiranje da je glasanje u drugoj sali bilo nelegalno i da Sejm nije završio sednicu, ostalo je nekoliko desetina poslanika opozicije. Policija na naređenje predsednika Sejma ne pušta novinare unutra uz obrazloženje da je subota i slobodan dan.

 

- Policija nije upotrebila suzavac, dim je od pirotehnike koju su bacili demonstranti. Policajci su upotrebili fizičku silu, u skladu sa zakonom. Izgrede koje su snimile kamere izazvale su isključivo osobe koje su sprečavale kolonu automobila da napusti parlament. Osobe koje su istrčavale pred te automobile ugrožavale su, pre svega, svoju bezbednost - kazao je Marijuš Mrozek, portparol policije u Varšavi.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Haos u donjem domu poljskog parlamenta izbio je u petak popodne kada je na raspravi o budžetu jedan poslanik opozicije izašao na govornicu sa natpisom "Sloboda medija" da podrži protest svih glavnih medija u Poljskoj izuzev javnog tv, radio i agencijskog servisa i njihov "Dan bez političara" zbog novih drastičnih ograničenja za kretanje i rad novinara koje Sejm namerava da uvede, kršeći Ustav Poljske.

 

Predsednik Sejma, Marek Kuhćinjski isključio je tom poslaniku mikrofon i udaljio ga iz sale na šta je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i mesta rezervisana za rukovodstvo donjeg doma, a pred zgradom su izbile demonstracije protiv vlade.

 

U Varšavi je ispred Sejma demonstriralo za slobodu medija i protiv vladajuće stranke Pravo i Pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog, prema procenama gradskih vlasti, preko 2.000 ljudi, a stotine Poljaka izašle su i na ulice Krakova, Poznanja, Vroclava, Katovica, Gdanjska i drugih većih gradova na protest protiv pokušaja cenzure izveštavanja medija.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Posle ponoći, pošto su u drugoj sali uspeli da izglasaju budžet poslanici vladajuće stranke Pravo i Pravda, premijerka Beata Šidlo i njeni ministri pokušali su da napuste Sejm, međutim demonstranti su nastojali da ih spreče skandirajući: "Sedećete tu do Božića".

 

 

 

Jednu od najradikalnijih poslanica Prava i Pravde, Kristinu Pavlovič morala je da policija da zaštiti od demonstranata i iz Sejma izveze u svom patrolnom vozilu. Građanska inicijativa Komitet za odbranu demokratije apelovao je na Poljake da i danas dođu pred parlament, a najavio je za podne i protest ispred Predsedničke palate u Varšavi sa zahtevom da se u rešavanje spora uključi predsednik Andžej Duda.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski je protest opozicije za slobodu medija označio kao parlamentarno huliganstvo i zatražio za poslanike, koji su okupirali govornicu, stroge kazne.

 

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok