• 2

NOVA DROGA UBIJA: Džoint košta samo dolar ili dva!

Korisnici često imaju ubrzan rad srca, visok pritisak, anksioznost i halucinacije. Takođe može da izazove otkazivanje bubrega i oštećenje mozga

  • 2

Beskućnici u SAD postali su laka meta prodavaca nove, jeftine verzije sintetičke marihuane, za koju stručnjaci veruju da je opasnija i nepredvidljivija od prave.

SKANDAL I PRESEDAN: Tramp napao Kineze zbog krađe podmornice-drona!

Gotovo 300 beskućnika razbolelo se prošlog meseca u Sent Luisu posle korišćenja te halucinogene droge, a veliki broj sličnih slučajeva zabeležen je i u Njujorku, Los Anđelesu i Ostinu.

Beskućnici su, kako se pokazalo, posebno osetljivi na novu sintetičku marihuanu od koje lutaju besciljno, teturaju se kroz saobraćaj, leže po ulicama i trotoarima nesvesni svog okruženja.

- Bilo je uobičajeno da vidimo da budu nasilni, inkoherentni, ponekad katatonični na zemlji - izjavio je policijski poručnik u Ostinu Kurt Tomas.

Beskućnici su laka meta u ograničenim prostorima, jer je ta droga jeftina, džoint košta jedan ili dva dolara, teško se nalazi u testovima na narkotike, a pruža brzo bekstvo iz surove realnosti.

- Računaš na očaj ili tečke okolnosti kroz koji ti ljudi prolaze, i oni često postaju žrtve dobavljača koji im nude izlaz iz njihove nesrećne situacije - kaže Tomas.

Foto-Ilustracija: Tanjug/Uprava carina

Foto-Ilustracija: Tanjug/Uprava carina

Situacija se prošlog meseca toliko pogoršala u Sent Luisu da je najveći pružalac usluga za beskućnike u tom regionu pozvao ljude da ne daju beskućnicima novac, jer su zabrinuti da će ga iskoristiti za kupovinu droge.

Sintetička marihuana se prodaje od kasnih 2000-ih, pod imenima kao što su K2, Darknes, ili Mister Hepi.

Prema Upravi za borbu protiv narkotika, obično se pravi kombinovanjem biljaka i začina prskanih sintetičkim jedinjenjem koje je po hemijskom sastavu slično te-ha-ceu (THC), psihoaktivnom sastojku u marihuani.

Iako je prodaja te marihuane zabranjena, do sada je u Sent Luisu podignuta samo jedna optužnica, protiv beskućnika zbog prodaje na ulici.

Direktor odeljenja za toksikologiju u medicinskoj školi na Univerzitetu u Sent Luisu Entoni Skalzo upozorava na zdravstvene opasnosti sintetičke marihuane koja može biti do 100 puta jača od prave.

Korisnici često imaju ubrzan rad srca, visok pritisak, anksioznost i halucinacije. Takođe može da izazove otkazivanje bubrega i oštećenje mozga.

- Nemamo predstavu kako će telo reagovati na sledeći talas hemikalija. To je kao ruski rulet. Jednostavno ne znaš šta ćeš dobiti - kaže Skalzo.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • conspiracy

    Bolje ovo nego rat, jer je svetska populacija prebrzo skocila uvis. Svako moze da izabere da li ce se drogirati i na taj nacin ubiti, a rat ne bira koga ce....

  • Dani

    To je prava stvar.samo sto vise te droge da svi pomru.da se svijet ocisti od drogerasa

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima