• 2

NOVA DROGA UBIJA: Džoint košta samo dolar ili dva!

Korisnici često imaju ubrzan rad srca, visok pritisak, anksioznost i halucinacije. Takođe može da izazove otkazivanje bubrega i oštećenje mozga

  • 2

Beskućnici u SAD postali su laka meta prodavaca nove, jeftine verzije sintetičke marihuane, za koju stručnjaci veruju da je opasnija i nepredvidljivija od prave.

SKANDAL I PRESEDAN: Tramp napao Kineze zbog krađe podmornice-drona!

Gotovo 300 beskućnika razbolelo se prošlog meseca u Sent Luisu posle korišćenja te halucinogene droge, a veliki broj sličnih slučajeva zabeležen je i u Njujorku, Los Anđelesu i Ostinu.

Beskućnici su, kako se pokazalo, posebno osetljivi na novu sintetičku marihuanu od koje lutaju besciljno, teturaju se kroz saobraćaj, leže po ulicama i trotoarima nesvesni svog okruženja.

- Bilo je uobičajeno da vidimo da budu nasilni, inkoherentni, ponekad katatonični na zemlji - izjavio je policijski poručnik u Ostinu Kurt Tomas.

Beskućnici su laka meta u ograničenim prostorima, jer je ta droga jeftina, džoint košta jedan ili dva dolara, teško se nalazi u testovima na narkotike, a pruža brzo bekstvo iz surove realnosti.

- Računaš na očaj ili tečke okolnosti kroz koji ti ljudi prolaze, i oni često postaju žrtve dobavljača koji im nude izlaz iz njihove nesrećne situacije - kaže Tomas.

Foto-Ilustracija: Tanjug/Uprava carina

Foto-Ilustracija: Tanjug/Uprava carina

Situacija se prošlog meseca toliko pogoršala u Sent Luisu da je najveći pružalac usluga za beskućnike u tom regionu pozvao ljude da ne daju beskućnicima novac, jer su zabrinuti da će ga iskoristiti za kupovinu droge.

Sintetička marihuana se prodaje od kasnih 2000-ih, pod imenima kao što su K2, Darknes, ili Mister Hepi.

Prema Upravi za borbu protiv narkotika, obično se pravi kombinovanjem biljaka i začina prskanih sintetičkim jedinjenjem koje je po hemijskom sastavu slično te-ha-ceu (THC), psihoaktivnom sastojku u marihuani.

Iako je prodaja te marihuane zabranjena, do sada je u Sent Luisu podignuta samo jedna optužnica, protiv beskućnika zbog prodaje na ulici.

Direktor odeljenja za toksikologiju u medicinskoj školi na Univerzitetu u Sent Luisu Entoni Skalzo upozorava na zdravstvene opasnosti sintetičke marihuane koja može biti do 100 puta jača od prave.

Korisnici često imaju ubrzan rad srca, visok pritisak, anksioznost i halucinacije. Takođe može da izazove otkazivanje bubrega i oštećenje mozga.

- Nemamo predstavu kako će telo reagovati na sledeći talas hemikalija. To je kao ruski rulet. Jednostavno ne znaš šta ćeš dobiti - kaže Skalzo.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • conspiracy

    Bolje ovo nego rat, jer je svetska populacija prebrzo skocila uvis. Svako moze da izabere da li ce se drogirati i na taj nacin ubiti, a rat ne bira koga ce....

  • Dani

    To je prava stvar.samo sto vise te droge da svi pomru.da se svijet ocisti od drogerasa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima