≫ 

Analitičar CIA: Sve smo pogrešno shvatili u vezi sa Sadamom Huseinom

- Irak nije teroristička zemlja. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva pretnja našim susedima. Ali, američki predsednik (Džordž W. Buš) kazao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali "oružje za masovno uništenje - pričao je tada, prema rečima Niksona, Sadam Husein

  • 27

Sve u vezi Sadama Huesina Amerika je "krivo shvatila", tvrdi analitičar CIA-e koji je ispitao ovog bivšeg diktatora.

JA SAM PRVI ISPITIVAO SADAMA HUSEINA: Susret je bio zastrašujuć, evo šta je zapravo radio poslednjih godina vladavine (VIDEO)

SADAM HUSEIN JE OVIM SUPER-ORUŽJEM HTEO DA OSVOJI SVET: Tragična priča o najmoćnijem topu dugom 156 metara (VIDEO)

Džon Nikson imao je nekoliko razgovora s diktatorom iz kojih je zaključio da je Amerika pogrešno gledala na svoje intervencije u Iraku - i to na više načina, piše Independent.

To nije jedino što, kako tvrdi, nisu dobro shvatili  - CIA-in pogled na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja bio je potpuno pogrešan nisu imali dobru sliku o njegovon zdravstvenom stanju, navikama i njegovoj umešanosti u upravljanje Irakom.

Kada je uhapšen Husein, pozvali su Niksona da ga identifikuje i ispita. Kaže da je taj razgovor "okrenuo sve pretpostavke SAD-a naglavačke".

- Irak nije teroristička zemlja. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva pretnja našim susedima. Ali, američki predsednik (Džordž W. Buš) kazao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali "oružje za masovno uništenje - pričao je tada, prema rečima Niksona, Sadam Husein.

- Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Postoji li uopšte neko s fakultetskom diplomom ko bi to stvarno učinio? Zašto bismo uopšte koristili takvo oružje kad ono nije bilo korišćeno protiv nas - navodno je kazao Husein.

Ispitivanja su pokazala da je Huein bio potpuno nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za obranu. Uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. septembra 2001. godine.

Podsetimo, Husein je uhvaćen u podrumu jedne farme u gradu Advaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnoga grada Tikrita. Suđeno mu je i pogubljen je 30. decembra 2006. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komarac

    18. decembar 2016 | 18:57

    Oni uvek pogresno shvate, i to priznaju, ali tek nakon sto razore neku zemlju!

  • Nemanja

    18. decembar 2016 | 19:06

    Ubili ga fasisti kao i Gadafija za dobro irackog i libijskog naroda i sad im je bas super

  • Bole

    18. decembar 2016 | 18:32

    Kad pobiju sve koji im smetaju, a počeli su sa indijancima, valjda će biti srećni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA