E, tako se slavi Sveti Nikola: 65.000 sarmica za ceo grad, za svakog stanovnika po jedna! (FOTO)

Prilep i ove godine slavi na nesvakidašnji način

  • 7
Foto:prilep.gov.mk

Foto:prilep.gov.mk

 

Veliki pravoslavni praznik Sveti Nikola, koji je zaštitnik Prilepa i patroni praznik ovog grada na jugu Makedonije, slavi se otvorenom trpezom postavljenom na trgu u centru grada, a glavno jelo će kao i ranijih godina biti posne sarmice.

 

>>> DANAS POLA SRBIJE SLAVI, DRUGA POLOVINA IDE NA SLAVU: Za Svetog Nikolu "ode" pola tone ribe!

 

Vredne ruke domaćica iz pet udruženja žena iz ovog gradića savile su 65.000 posnih sarmica, koje će danas u podne, na ogromnoj trpezi moći da probaju svi njihovi sugrađani, jer sarmica ima upravo koliko i stanovnika Prilepa.

 

Foto:prilep.gov.mk

Foto:prilep.gov.mk

 

Sarmice su se krčkale celu noć, a za njihovu pripremu potrošeno je tona i 200 kilograma kiselog kupusa, 80 kilograma pirinča, 40 kilograma aleve paprike i 300 litara zejtina.

 

Ovo nije najveći broj sarmica koje su savile žene iz ovog gradića. Za praznik Sveti Nikola one su 2008. godine, za manje od šest sati uspele da saviju 80.191 malu sarmu upotrebivši 700 glavica ili 2 tone kiselog kupusa i 90 kilograma pirinča.

 

Foto:prilep.gov.mk

Foto:prilep.gov.mk

 

Tada se Prilep i zvanično upisao u Ginisovu knjigu rekorda, a žene iz tog grada uspele su da preuzmu primat od žena iz Novog Sada, koje su do tada držale Ginisov rekord sa “svega” 6.800 savijenih sarmica.

 

Foto:prilep.gov.mk

Foto:prilep.gov.mk

 

Rekord žena iz Prilepa u pripremi sarmica tada je overio Talal Omar, izvršni sudija u Ginisu.

 

>>> SLAVIMO SVETOG NIKOLU, JEDNOG OD NAJVEĆIH SVETACA: Obavezno izgovorite OVE reči za mir, zdravlje i sreću

 

Na posnoj trpezi u centru Prilepa, osim sarmica, danas u podne će se naći i 200 kilograma skuvanog pasulja, 350 kilograma pržene ribe, 100 kilograma maslina, 100 kilograma voća, 2.000 litara belog i crvenog vina i 100 litara rakije.

 

Foto:prilep.gov.mk

Foto:prilep.gov.mk

 

Obeležavanje patronog praznika Prilepa, Sveti Nikola počelo je liturgijom u crkvi Sveto Blagoveštenje, a litija će se kretati do središta grada i paraklisa gde će biti centralno obeležavanje praznika i velika trpeza pod otvorenim nebom.

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    19. decembar 2016 | 11:26

    Bravo za Prilep.Svaka čast.Srecna vam slava.

  • Marijana Bakov

    19. decembar 2016 | 12:57

    Srecna slava Prilepu i svim dobrim ljudima u njemu , i celoj Makedoniji.

  • Ljubica

    20. decembar 2016 | 13:20

    Zivim u beogradu 60godina a rogjena sam u kavadarcima.prilep je udaljen samo pola sata.nasa gradska slava je mitrovdan.necete verovati ali u makedoniji se za vreme verskih praznika ne radi .i za vreme kada se branilo svi su u gradu slavili su i bozic uskrs samo badnje vece i kolede najvise.a one drzavne smo slavili bez ubegjenja .moja majka je za verske praznike sve novo od cilima zavese krecilo se lo mesec dana svi smo radili za docek bozica uskrsa .najlepse uspomene su mi kada se lozi vatra na badnje vece u svakom sokaku a ujutru ide po kucama sa torbicom i sarenim koledarskim stapom pevajuci po kucama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA