• 0

Ovo je božje drvce za pravoslavce: Donosi sreću iako je otrovno. Evo šta OBAVEZNO morate da uradite s njim!

Zbog atraktivnog i dekorativnog izgleda, koristi se u modernim sredinama kao kućna biljka. Ona ranije nije bila toliko popularna jer je zapravo otrovna

  • 0

Božikovina je zimzelena biljka i u Srbiji se može naći u bukovim šumama i to do 1.200 metara nadmorske visine. U narodu je poznata kao "zelenika" i veoma je dugovečna. Kod nas je veoma poznata zelenika koja se nalazi na istočnom ulazu u manastir Studenicu.

 

OPREZNO SA UKRASIMA: Lampioni mogu da izazovu STRUJNI UDAR!

 

Zbog atraktivnog i dekorativnog izgleda, koristi se u modernim sredinama kao kućna biljka. Ona ranije nije bila toliko popularna jer je zapravo otrovna!

 

Zbog toga je odvajkada Srbi nisu voleli i nisu sadili po okućnicama. Njene crvene bobice neretko u proleće "prevare" decu, jer deluju primamljivo i jestivo.

 

Ova biljka zove se još i božje drvce. Veruje se da je zaštitna biljka, koja štiti od munja, zlih duhova i otrova.

 

Muške osobe treba da nose listić ove biljke za sreću. Dok se ženskim osobama preporučuje da uvek sa sobom nose bršljan.

 

Evo kako da izdate stan za Novu godinu i da zaradite i do 1.000 evra!

 

Petkom, posle ponoći, treba uraditi ritual sa ovom biljkom. Nakon ponoći uzeti devet listića ove biljke i zamotati ih u belo platno. Sa devet čvorova svežite platno. Ovo stavite ispod jastuka i te noći imaćete istinite snove.

 

Sporog je rasta, ali može da doživi duboku starost, navodno može da živi i 300 godina.

 

Foto: Wikipedia/Jebulon

Foto: Wikipedia/Jebulon

 

Biljka je poreklom sa prostora Amerike (Severne i Južne) i Azije, susreću se prirodna staništa i u Europi, Africi i Australiji, a postoji veliki broj kultivara i hibrida.

 

Ovo je uglavnom dvodomna biljka, što znači da su muški i ženski cvetovi na posebnim biljkama. Da bi osigurali oprašivanje biljke, pored biljke sa ženskim cvetovima, potrebno je posaditi biljku sa muškim.

 

Ovako izgleda kada student okiti jelku (FOTO)

 

Cvetići su obično bele ili žutobele boje, postoje i vrste sa drugačijom bojom cveta (zelenom, ružičastom ili svetlo ljubičastom). Nakon oprašivanje od strane insekata, ženska biljka stvara male bobice koje su uglavnom crvene boje. Biljka prelepo izgleda okićen bobicama, njima se često hrane ptice, nisu jestive za ljude.

 

Ima prelepe kožaste, po rubu nazubljene i bodljikave zimzelene listove. Najčešće se mogu videti primerci sa tamnozelenim listovima, a postoje vrste sa tamnoplavim ili prošaranim listom.

 

Zlatibor će goreti u najluđoj noći: Na Kraljevom trgu SPEKTAKL

 

Zbog prelepog izgleda, često se koristi u novogodišnjim dekoracijama. Zbog toga je u mnogim zemljama zaštićena vrsta.

 

Najbolje raste na sunčanom, ali i na polusenovitom mestu, voli vlažno, dobro drenirano, blago kiselo zemljište, ne voli presađivanje, a raste veoma sporo - oko 15 cm godišnje.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok