EGZODUS MLADIH IZ HRVATSKE: 30.000 ljudi je otišlo iz zemlje za samo godinu dana, svi hrle u ovu državu

U Hrvatsku se doselilo tek nešto više od 11 hiljada

  • 5

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obeležavao juče, hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je podatke o migracijama stanovništva za 2015. godinu.

 

EU uvela novo pravilo na granicama: Spremite se za jezive gužve

 

Prošle godine iz Hrvatske se u inostranstvo odselilo nešto manje od 30 hiljada osoba, dok se u Hrvatsku doselilo tek nešto više od 11 hiljada. Među odseljenima najviše je hrvatskih državljana, čak 95,3%, i samo 4,6% stranaca, piše Index.hr.

 

U 2015. najviše se osoba se odselilo u Nemačku, njih 41,6%, a ta je zemlja bilo popularno odredište i 2014., kada se tamo odselilo 38,2% osoba, te je tako zamenila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, kao zemlje koje su prošlih godina bile primarna odredišta hrvatskih iseljenika. A s obzirom na polnu strukturu, najveći udeo odseljenih su muškaraca u tridesetim godinama života. Žene su se iz Hrvatske odselile u procentu od 46.3% i one najčešće u tridesetim godinama.

 

Od preko 11 hiljada doseljenih osoba u Hrvatsku, najviše njih se doselilo iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja doseljenih, najviše ih se doselilo u grad Zagreb (23,6%), a zatim slede Splitsko-dalmatinska županija, s 15,6% doseljenih, pa Istarska županija, s 9,2%.

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. decembar 2016 | 13:18

    Hrvatska je nešto malo manje nerazvijenija od Srbije ali mislim da je ona dosegla svoj zenit i da se viže ne može razvijati jer država koja vodi ratnohuškačku politiku ona ekonomski stagnira a njenim liderma nije bitan narod već njihovo što duže zadržavanje na vlasti.

  • Gaga

    19. decembar 2016 | 16:24

    Pa zar im nije "super" od kako su u eu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA