• 38

OTKRIVENI TAJNI SPISI CIA O SFRJ: Znali su da će se Jugoslavija raspasti još 1970.

- Aspiracije Hrvata za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslovenskom političkom sistemu - navodi se u izveštaju CIA

  • 38

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je sredinom meseca svoje karte povodom 75. godišnjice obaveštajnog kartografskog centra.
Analitičar CIA: Sve smo pogrešno shvatili u vezi sa Sadamom Huseinom!

Karte su urađene u skladu s ključnim svetskim krizama pa se može videti precizna karta Kube 1962. godine u doba izbijanja raketne krize.
Bivša Jugoslavija postaje sve zanimljivija sedamdesetih godina, a posebno je intrigantan izveštaj CIA, objavljen tih godina, koji govori o jačanju decentralizacije i predviđa da zbog toga nije jasna "stabilnost u posttitovskom razdoblju", prenosi zagrebački "Jutarnji list".
- Aspiracije Hrvata za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslovenskom političkom sistemu - navodi se.
Hrvati su nacionalisti, sa izuzetkom Dalmatinaca, koji su bliži jedinstvenoj državi, dodaje se.
Posebno je indikativna rečenica koja ističe: "Nakon Titove smrti ostaće samo Armija", koja govori o sve snažnijoj ulozi republika.
Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis


I na Sloveniju se gledalo kao na republiku koja je sklona vezama sa Zapadom, ali je premalena za razdor. Hrvatska pak to može, a ključan je argument ekonomski doprinos Hrvatske tadašnjoj federaciji koji je u nesrazmeri s njenim uticajem. Za Jugoslaviju se već tada tvrdilo da se može definisati kao velika Srbija, prenosi hrvatski list.
Karte SFRJ pojavljuju se od 1981, nakon Titove smrti jer je CIA još 1970. bila svesna toga da će se Jugoslavija raspasti.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muhamed - Zenica

    TITO se dobro prevario kada je insistirao da Hrvatska ostane u Jugoslaviji nakon rata. Trebao ih je pustiti da se osamostale - njih bi poslije Staljin pregazio onako kao Poljsku, Madjarsku i ostatak istocne Evrope. Molili bi oni poslije da se vrate u Yu federaciju, a devedesete se mozda ne bi ni dogodile, barem ne onako kako je bilo.

  • Vojislav

    Za rat i raspad juge su krivi vojsk i vojni vrh genrali i cela vojna klika koja je 50 godina dzaba jela leba i uzivala sva privilegovana prava onog trenutka kada je trebala da zastiti narod i sve republike ladno im je okrenula ledja igurnula ih u rat jer su imali debelu korist

  • Zoran

    To se znalo,posebno to da Hrvatska koja je bacala cveće na švapske trupe kada su je okupirale a po zavšetku rata bi završila kao zemlje istočnog bloka te da bi joj se to nebi dogodilo oberučke je prihvatila uniju republika SFRJ.Znači profašističkoj Hrvatskoj toga vremena trebala je SFRJ, trebala je zaštita južnih Slovena samo da bi se zamaglio njen ustaški učinak za vreme drugog svetskog rata a nakon desetak godina kada je shvatila da je neposredna opasnost prošla svi srestvima je pokušavala da se izdvoji i odbaci tu maticu koja joj više nije bila neophodna.Da baš tu maticu jer da nije bilo SFRJ današnja Hrvatska nikada nebi postala država kao što nikada nije ni bila.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima