Ugovor između supružnika biće novi osnov nasleđivanja

Budući Građanski zakonik, pored brojnih novina u pravnom sistemu Srbije, uvodi i mogućnost nasleđivanja na osnovu ugovora, koji će moći da zaključe isključivo supružnici

  • 0

Budući Građanski zakonik, pored brojnih novina u pravnom sistemu Srbije, uvodi mogućnost nasleđivanja na osnovu ugovora koji će moći da zaključe isključivo supružnici.

Pored postojeća dva osnova za nasleđivanje, testamenta i zakona, treći pravni osnov biće ugovor o nasleđivanju, koji bi, prema oceni Komisije za izradu Građanskog zakonika, mogao da doprinese otklanjanju brojnih dugotrajnih sporova koji se javljaju u praksi posle smrti jednog supružnika.

Ugovorom o nasleđivanju bračni drug može svoju zaostavštinu ili njen deo da ostavi u nasleđe svom supružniku.

Prema predloženom rešenju iz Prednacrta Građanskog zakonika, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, supružnici bi mogli da zaključe ugovor o nasleđivanju u korist dece jednog ili drugog supružnika, njihove zajedničke dece, njihovih usvojenika ili drugih potomaka.

U obrazloženju rešenja Komisija navodi da je bitan uslov za punovažnost ugovora o nasleđivanju - saglasnost svih potomaka supružnika koji će po zakonu biti pozivani da ih naslede.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA