• 81

Počinje Treći svetski rat? Ubistvo ruskog ambasadora već porede sa atentatom na Franca Ferdinanda

Ubistvo ruskog diplomate na turskom tlu, samo nekoliko koraka od glavne zgrade parlamenta, ima mnogo paralela sa ubistvom Ferdinanda - tvrde pojedini mediji. A da li je to zaista tako?

 • 81

Brutalno ubistvo Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj, umnogome podseća na atentat na Franca Ferdinanda, koji se uzima kao povod za Prvi svetski rat, bar ako je suditi prema pojedinim zapadnim medijima.
RUSIJA ZAGRMELA: Napad na ruskog ambasadora u Ankari je teroristički čin!

Ubistvo ruskog diplomate na turskom tlu, samo nekoliko koraka od glavne zgrade parlamenta, ima mnogo paralela sa ubistvom Ferdinanda - tvrde zapadni mediji.
Turska je ključan član NATO-a i tenzije s Rusijom, koja je već besna zbog ekspanzije na Istok NATO-a, trenutno su na istorijskom maksimumu.
Atentat 1914. godine u to vreme nije smatran velikim međunarodnim incidentom, atentati su bili česti i jedan od prihvatljivijih načina pobune. a svetske berze su jedva reagovale. Danas američke TV mreže jedva da izveštavaju o incidentu.
Princip, tada mladi politički aktivista, imao je tek 19 godina. Mevlut Mert Altintaš imao je samo 22  godine i za ovaj napad su ga motivisale ruske akcije u komšijskoj Siriji.
I ovo je zapadnim medijima dovoljno da naprave paralelu između teroriste i Gavrila Principa.
Sarajevski atentat. Foto: AP/Historical Archives Sarajevo

Sarajevski atentat. Foto: AP/Historical Archives Sarajevo


Gotovo je nedopustivo - a dešava se upravo - terorista iz Turske, policajac, zaposleni mladi čovek, upoređen je sa dečkom koji je tek završio školu i pucao na okupatora sto godina ranije (a svima je dobro poznato da se istorijske prilike ne mogu posmatrati iz ugla sadašnjosti).
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Svedoci koji su videli ubistvo ruskog diplomate kažu da je policajac bio hladnokrvan i smiren dok je pucao u Karlova. Rekao je tada "neću odavde izaći živ!"
Čak su i ovde pojedini mediji našli paralelu sa Principom, jer Gavrilo je bio jedan od 7 zaverenika, za koje se sumnjalo da su bili povezani sa šefom srpske obaveštajne službe Dragutinom Dimitrijevićem i njegovom desnom rukom majorom Vojislavom Tankosićem. On je, navodno, naoružao napadače i trenirao ih, iako za ove navode nikad nisu pronađeni dokazi.
Izveštaji iz Turske nagoveštavaju da iza 22-godišnjeg ubice možda stoji dobro organizovana i naoružana prosirijska pobunjenička organizacija.
Koliko se motivi Principa i turskog policajca mogu uporediti - procenite sami. Ipak, ako je svetskim silama potreban okidač da naprave Treći svetski rat, naći će ga u bilo čemu.
Možda je najjezivija reakcija stigla iz Kremlja. Jedan analitičar sa vezama u Kremlju rekao je ruskoj tv stanici odmah posle pucnjave:
- Prvi svetski rat počeo je jednim hicem. Pucanj na ruskog ambasadora je objava rata.
(Telegraf.rs / S.Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zo

  Ovom novinaru koji je ovo napisao za treci svetski rat odmah dari otkaz i u zatvor za sirenje panike, straha i mrznje. Ovakvi novinaru su bruka za novinarstvo.

  33
  3

  Podelite komentar

 • cko

  Gavrilo je bio patriota iako ne odobravam slicne metode. Turcin je vrbovani psihopata.

  49
  3

  Podelite komentar

 • Krog

  Uporediti ovu ljigu sa herojem Gavrilom je bolesno...

  60
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima