• 13

SVE NAS JE MANJE: Zastrašujuće veliki broj parova ne može da ima decu! Evo o čemu je reč

Kao osnovni razlog ovolikog steriliteta stručnjaci navode česte polne bolesti, abortuse i odlučivanje za potomstvo posle 35. godine

  • 13

Čak 400.000 parova u Srbiji ne može da ima decu pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova. Statistike kažu da svaki četrvrti par ima problema sa neplodnošću, zbog čega je populacija u našoj zemlji smanjena za 800.000 ljudi.

Ako želite što pre da zatrudnite, probajte ovo! Uživaćete 100%

Kao osnovni razlog ovolikog steriliteta stručnjaci navode česte polne bolesti, abortuse i odlučivanje za potomstvo posle 35. godine.

Nepolodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena.

Ginekolog Ratko Maglić navodi da svaki peti par u Srbiji ne može da ima decu:

- Ukoliko par osam meseci ima nezaštićene odnose i po nekoliko puta nedeljno znači da postoji problem. Razlozi za neplodnost kod žena su nezaštićeni odnosi u mladosti. Zbog toga čak 70% mladih devojaka ima humani papiloma virus tj. kondilome koji im kasnije onemogućavaju da zatrudne. Kod muškaraca sterilitet izaziva dugoročno sedenje i nošenje tesnog veša, što škodi testisima koji se tako zagrevaju. Konzumiranje previše alkohola i duvana nemilice ubijaju spermatozoide - kaže Maglić.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Demograf Biljana Spasić navodi da prema poslednjim procenama Srba ima nešto više od sedam miliona i ako ovako nastavimo postaćemo manjina u spostvenoj zemlji.

- Smatram da su svemu tome doprineli abortusi po kojima smo drugi u Evropi i koji su jedan od najvećih uzroka steriliteta. Ako želimo da izbegnemo najgori scenario, treba da imamo znatno strožu politiku prema abortusima  - kaže Spasićeva.

(Telegraf.rs/Informer)

Komentari

  • Mihajlo

    Moja je svaka do sad zatrudnela

  • branko

    mislim da treba da se smanji promiskuitet i zena i muskaraca, ceste polne bolesti i kod zena i kod muskaraca dovode do steriliteta i nemogucnosti formiranja porodice, mislim da su oba pola podjednako bitna, naravno, a i gomila drugih faktora

  • Drnd

    Nije abortus uzrok steriliteta, nepravilno odradjen abortus je uzrok steriliteta. U ovakvim tekstovima indirektno napadate zene, dokle cete to da radiates? Nisu zene krive, niti muskarci.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima