SVE NAS JE MANJE: Zastrašujuće veliki broj parova ne može da ima decu! Evo o čemu je reč

Kao osnovni razlog ovolikog steriliteta stručnjaci navode česte polne bolesti, abortuse i odlučivanje za potomstvo posle 35. godine

  • 13

Čak 400.000 parova u Srbiji ne može da ima decu pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova. Statistike kažu da svaki četrvrti par ima problema sa neplodnošću, zbog čega je populacija u našoj zemlji smanjena za 800.000 ljudi.

Ako želite što pre da zatrudnite, probajte ovo! Uživaćete 100%

Kao osnovni razlog ovolikog steriliteta stručnjaci navode česte polne bolesti, abortuse i odlučivanje za potomstvo posle 35. godine.

Nepolodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena.

Ginekolog Ratko Maglić navodi da svaki peti par u Srbiji ne može da ima decu:

- Ukoliko par osam meseci ima nezaštićene odnose i po nekoliko puta nedeljno znači da postoji problem. Razlozi za neplodnost kod žena su nezaštićeni odnosi u mladosti. Zbog toga čak 70% mladih devojaka ima humani papiloma virus tj. kondilome koji im kasnije onemogućavaju da zatrudne. Kod muškaraca sterilitet izaziva dugoročno sedenje i nošenje tesnog veša, što škodi testisima koji se tako zagrevaju. Konzumiranje previše alkohola i duvana nemilice ubijaju spermatozoide - kaže Maglić.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques Foto-Ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

Demograf Biljana Spasić navodi da prema poslednjim procenama Srba ima nešto više od sedam miliona i ako ovako nastavimo postaćemo manjina u spostvenoj zemlji.

- Smatram da su svemu tome doprineli abortusi po kojima smo drugi u Evropi i koji su jedan od najvećih uzroka steriliteta. Ako želimo da izbegnemo najgori scenario, treba da imamo znatno strožu politiku prema abortusima  - kaže Spasićeva.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa bato

    20. decembar 2016 | 09:28

    Ima nas sve manje i to je jasno svima. ALI, ipak nam se dešavaju kojekakve gluposti: kriminal u porastu, ubistava (i ubistava dece i nemarnog odnosa prema njima) sve više (Radenko, Tijana Jurić, Barbara, braća koja su se utopila u Srebrnom jezeru, mala Anđela koja je silovana i ubijena letos...), mladi se sve teže zapošljavaju, a stari nikako da odu u penziju... I sad nrko očekuje da nas bude više! KAKO???

  • Reall

    20. decembar 2016 | 08:32

    Uskoro ce srbi u srbiji biti manjina ide to polako

  • Mitar iz Dubica!

    20. decembar 2016 | 09:59

    Braco moja dok se ne okrenemo bogu nestacemo kao narod.Dok se srbin ne vrati postu,molitvi,pokajanju e tada ce gospod da nas zastiti desnicom svojom kao stado svoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA