Kod Vranja otkrivena nekropola stara oko 4.000 godina

Ekipa stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba, u kojoj su pohranjivani ostaci pokojnika spaljeni na lomači

  • 0

Ekipa stručnjaka Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Filozofskog fakulteta iz Beograda pronašla je nedaleko od Vranja nekropolu iz ranog bronzanog doba.

 

Ovu nekropolu, koja je za nauku izuzetno vredno otkriće, beogradski arheolozi pronašli su na lokalitetu "Manište" u selu Ranutovac, tri kilometra severno od Vanja, na trasi Koridora 10.

 

Aleksandar Bulatović, koordinator Projekta zaštitnih arheoloških istraživanja na Koridoru 10, kaže za Tanjug da je to po mnogo čemu jedinstvena nekropola, u kojoj su pohranjivani ostaci pokojnika spaljeni na lomači.

 

- Pronađena nekropola je iz ranog bronzanog doba, dakle, prema prvim procenama, iz perioda između 2.000 i 1.800 godine pre naše ere, a značajna je po tome što je jedina u potpunosti očuvana nekropola iz tog perioda na teritoriji centralnog Balkana - rekao je Bulatović.

 

On je objasnio da je ova nekropola zasad najstarije i najznačajnije otkriće na celoj trasi Koridora 10, zbog čega je ovo, naučnim jezikom rečeno, veliko i vrlo bito arheološko nalažište u Srbiji.

 

- Na istom lokalitetu pronašli smo više predmeta od keramike, dosta neobičnog izgleda za ovo područje i nekoliko posuda kojima se do sada nije znala namena - rekao je Bulatović.

 

Sav pronađeni arheološki materijal obrađuje se u Narodnom muzeju u Vranju, gde će biti izložen po završetku radova, koji se privode kraju.

 

Na Koridoru 10, od sela Grabovnice kod Leskovca, do Preševa i granice sa Makedonijom, registrovana su 33 arheološka lokaliteta, od kojih su pet još neistraženi.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA