Čačanin ukrao mošti Svetog Nektarija iz crkve DA BI IH PRODAO VRAČARAMA?!

Motiv za ovu pljačku, prema mišljenju starešine hrama, može biti samo da je neko poručio krađu moštiju

  • 3

Beskućnik Rade M. (36) ukrao je prošlog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom anselju Atenica, a sumnja se da je nameravao da ih proda vračarama za njihove obrede, piše Informer.

Čačani ukrali mošti Svetog Nektarija iz crkve: Ali ubrzo ih je stigla kazna koju nisu očekivali

Čim su primetili krađu sveštenici su pozvali policiju, koja je vrlo brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca vraćene u kivot u hramu Svete Velikomučenice Marine u Atenici.

Starešina ateničkog hrama Vladimir Kaplarević kaže da se krađa najverovatnije dogodila u petak ili subotu.

- Pljačka je primećena u nedelju, neposredno pred liturgiju, kada se mošti prema crkvenom protokolu, otkrivaju. Sveštenici i ja smo bili zaprepašćeni kada smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale - priča Kaplarević.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Pošto je liturgija trebalo da počne, on je okupljeni narod obavestio šta se dogodilo i sa ostalim sveštenicima je nastavio da služi liturgiju.

- Policija je došla u međuvremenu, a crkvenjak, koji je u petak zaključao hram, kazao im je ko je tih dana navraćao u crkvu. Policajci su odmah po opisu posumnjali na jednu osobu koja živi u jednoj napuštenoj kući u blizini. I, zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su pronašli mošti u toj kući - kazao je starešina hrama.

Motiv za ovu pljačku, prema njegovom mišljenju, može biti samo da je neko poručio krađu moštiju:

- Parohijani kažu da je kradljivac moštiju beskućnik, pa postoji mogućnost da je hteo da zaradi na njima na račun nekih vračara. Iz crkve je odneto i ulje kojim se pune kandila.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Policija je saopštila da je kradljivac Rade M. zatečen je u napuštenoj kući sa moštima. On je priveden i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Mošti svetaca nemaju ceni, ali su prema pisanju ovog lista, vračare spremne da daju i po više stotina evra samo za konac, dlaku ili bilo koji drugi sićušni deo moštiju.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA