Kreće promet mesa i mleka između Srbije i "Kosova"

Primena počinje od 15. februara

  • 4

Veterinarski sertifikati za meso i mleko i njihove prerađevine počeće da se primenjuju od 15. februara, što će omogućiti promet te robe na kosovskom tržištu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je najavio i otvaranje kancelarija PKS u Bujanovcu i Preševu.

Čadež je to rekao posle skupa u Bujanovcu na kojem je učestvovalo oko 50 privrednika iz opština na jugu Srbije, kao i predstavnici 11 kompanija sa Kosova, koje je predvodio predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdzaliju.

Čadež je u izjavi novinarima najavio da će primena veterinarskih sertifikata od 15. februara veoma važna za privrednike, jer bez njih nije moguća prodaja tih proizvoda na carinsku teritoriju Kosova, niti sa Kosova u centralni deo Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije kaze da je za razvoj privrede ovog kraja posebno značajan završetak autoputa ka Makedoniji, kao bitnan preduslov za uspešnije poslovanje na jugu Srbije.

- Taj projekat je ogromna šansa koja će promeniti privrednu sliku Bujanovca, Preševa i Medveđe  - istakao je Čadež i dodao i da privredne komore moraju tome ići u susret i tražiti nove šanse i mogućnosti, poslovne ideje, za ceo region.

Čadež je rekao da će iz tog razloga Privredna komora Srbije otvoriti kancelarije u Preševu i Bujanovcu, koje će pružiti podršku privrednicima, omogućiti njihovo povezivanje i razmenu ideja.

On je najavio i promociju privrednih potencijala Bujanovca i Preševa u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu u februaru, a u januaru i u Prištini.

- Svaki novi posao koji danas bude dogovoren između privrednih delegacija, doprinos je lokalnom razvoju i donosi koristi i opštinama i građanima - naglasio je Čadež.

"JUNACI MODERNOG VREMENA"

Predsednik Privredne komore Kosova kaže da je današnji sastanak veoma dobra prilika za partnerstvo, dijalog i jačanje saradnje.

- Junaci modernog vremena i u Srbiji i na Kosovu su oni koji se bave ekonomijom, obezbeđuju nova radna mesta i ekonomski rast - podvukao je Grdzaliju.

Predsednik Privredne komore Kosova je istakao da Srbija ima pozitivne ekonomske trendove, dobre trgovinske sporazume, jaku diplomatsku ekonomiju.

Navodeći da Kosovo i Srbija imaju dva zajednička neprijatelja - nizak ekonomski rast i stopu nezaposlenosti, Grdzaliju je naveo da se dijalog dve strane mora ojačati kroz ekonomski razvoj, koji bi kasnije doprineo i jačanju poltiičkog i socijalnog mira i stabilnosti i ubrzao proces integracija.

Navodeći da region mora promovisati ideju “jedna regija-jedno tržište”, Grdzaliju je naglasio da moramo biti prvo spremni za ekonomske integracije i uklanjanje privrednih barijera.

Skupu u Bujanovcu prisustovalo je oko 50 privrednika sa juga Srbije i delegacija koju je predvodio predsednik Privredne komore Kosova, u kojoj je bilo predstavnika 11 kompanija.

Oni su razmenili informacije o mogućnostima saradnje.

Čadež je sa privrednicima iz Preševa i Bujanovca razgovarao o proizvodnim i izvoznim planovima, kao i o uslugama i podršci Privredne komore Srbije razvoju privrede.

Važna tema biće i otklanjanje barijera za uspešnije poslovanje preduzeća i preduzetnika i njihovo umrežavanje sa kompanijama iz regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA