• 4

Kreće promet mesa i mleka između Srbije i "Kosova"

Primena počinje od 15. februara

  • 4

Veterinarski sertifikati za meso i mleko i njihove prerađevine počeće da se primenjuju od 15. februara, što će omogućiti promet te robe na kosovskom tržištu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je najavio i otvaranje kancelarija PKS u Bujanovcu i Preševu.
Čadež je to rekao posle skupa u Bujanovcu na kojem je učestvovalo oko 50 privrednika iz opština na jugu Srbije, kao i predstavnici 11 kompanija sa Kosova, koje je predvodio predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdzaliju.

Čadež je u izjavi novinarima najavio da će primena veterinarskih sertifikata od 15. februara veoma važna za privrednike, jer bez njih nije moguća prodaja tih proizvoda na carinsku teritoriju Kosova, niti sa Kosova u centralni deo Srbije.
Predsednik Privredne komore Srbije kaze da je za razvoj privrede ovog kraja posebno značajan završetak autoputa ka Makedoniji, kao bitnan preduslov za uspešnije poslovanje na jugu Srbije.
- Taj projekat je ogromna šansa koja će promeniti privrednu sliku Bujanovca, Preševa i Medveđe  - istakao je Čadež i dodao i da privredne komore moraju tome ići u susret i tražiti nove šanse i mogućnosti, poslovne ideje, za ceo region.
Čadež je rekao da će iz tog razloga Privredna komora Srbije otvoriti kancelarije u Preševu i Bujanovcu, koje će pružiti podršku privrednicima, omogućiti njihovo povezivanje i razmenu ideja.
On je najavio i promociju privrednih potencijala Bujanovca i Preševa u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu u februaru, a u januaru i u Prištini.
- Svaki novi posao koji danas bude dogovoren između privrednih delegacija, doprinos je lokalnom razvoju i donosi koristi i opštinama i građanima - naglasio je Čadež.

"JUNACI MODERNOG VREMENA"

Predsednik Privredne komore Kosova kaže da je današnji sastanak veoma dobra prilika za partnerstvo, dijalog i jačanje saradnje.
- Junaci modernog vremena i u Srbiji i na Kosovu su oni koji se bave ekonomijom, obezbeđuju nova radna mesta i ekonomski rast - podvukao je Grdzaliju.
Predsednik Privredne komore Kosova je istakao da Srbija ima pozitivne ekonomske trendove, dobre trgovinske sporazume, jaku diplomatsku ekonomiju.
Navodeći da Kosovo i Srbija imaju dva zajednička neprijatelja - nizak ekonomski rast i stopu nezaposlenosti, Grdzaliju je naveo da se dijalog dve strane mora ojačati kroz ekonomski razvoj, koji bi kasnije doprineo i jačanju poltiičkog i socijalnog mira i stabilnosti i ubrzao proces integracija.
Navodeći da region mora promovisati ideju “jedna regija-jedno tržište”, Grdzaliju je naglasio da moramo biti prvo spremni za ekonomske integracije i uklanjanje privrednih barijera.
Skupu u Bujanovcu prisustovalo je oko 50 privrednika sa juga Srbije i delegacija koju je predvodio predsednik Privredne komore Kosova, u kojoj je bilo predstavnika 11 kompanija.
Oni su razmenili informacije o mogućnostima saradnje.
Čadež je sa privrednicima iz Preševa i Bujanovca razgovarao o proizvodnim i izvoznim planovima, kao i o uslugama i podršci Privredne komore Srbije razvoju privrede.
Važna tema biće i otklanjanje barijera za uspešnije poslovanje preduzeća i preduzetnika i njihovo umrežavanje sa kompanijama iz regiona.
(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima