UDALJENOST IZMEĐU DVA GRADA JEDVA 20 KILOMETARA, A DAN IPAK TRAJAO KRAĆE: Sunce je ovde zašlo minut kasnije u odnosu na Beograd

Ipak je reč samo o astronomiji i zaokruživanju brojeva

  • 3

Na najkraći dan u godini sunce je u Beogradu zvanično izašlo u 7.10 sati, a zašlo već u 16.04. Međutim, za Pančevce je on bio još kraći - njima je zvanično Sunce zašlo minut ranije u 16.03 sata.

Upravo se završio najlepši zalazak sunca, spektakl iznad Beograda (VIDEO) (FOTO)

Iako je ovaj grad od prestonice udaljen skoro 20 kilometara, do pomenute pojave je došlo zbog astronomije i zaokruživanje brojeva. Pančevo je istočnije od Košutnjaka, gde se nalazi stanica RHMZ-a, a razlike koje se mere u sekundama uticale su i na to da se minuti različito zaokruže.

- Od istočne Srbije do zapadne, od Negotina do Loznice, razlika je i do 7-8 minuta. Zavisi na kom meridijanu se nalazi mesto i koje je doba godine - kazao je meteorolog Nedeljko Todorović za Blic.

Ako ste se ponadali da ćete od sutra ranije moći da ugledate prve zrake sunca, varate se. Sve do 7. januara jutarnji mrak će da se produžava, jer će Sunce izlaziti sve kasnije i kasnije. Međutim, dani će ipak biti duži jer će Sunce kasnije i da zalazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA