≫ 

VISOKE KAZNE ZA PETARDE: Ako dete počini prekršaj, roditelji će morati da plate PAPRENE KAZNE

Policija će građanima pred praznike deliti letke s informacijama o opasnostima upotrebe pirotehnike

 • 12

Sarajevska policija se, kao i svake godine, trudi upotrebu pirotehnike svesti na minimum da bi se izbeglo povređivanje dece i odraslih. MUP KS apeluje na sve građane, a posebno na roditelje, da povedu računa pred predstojeće praznike i da se pobrinu da njihova deca ne dođu u dodir s pirotehnikom.

PETARDA DEČAKU (14) RAZNELA RUKE: Amputirane mu obe šake, povređeno lice, oči i sluh

Policija će građanima pred praznike deliti letke s informacijama o opasnostima upotrebe pirotehnike, prenosi Avaz.ba.

- Nabavkom i preprodajom pirotehnike narušava se javni red i mir, uznemiruju se građani, a vrlo česta posledica su povređivanja, naročito mlađih osoba. Prodaja pirotehnike ima obeležje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa. Napominjemo da je posedovanje na javnom mestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje pirotehnike sankcionirano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira - pojašnjava Irfan Nefić, portparol sarajevske policije.

Kazne

Nefić navodi da je, kada maloletnik počini ovakav prekršaj, propisana kazna za roditelja odnosno staratelja.

- Predviđene kazne za punoletne osobe su od 300 do 900 KM (od 150 do 460 evra), a za roditelje maloletnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM (od 200 do 600 evra) - rekao je Nefić.

Nefić je naglasio da će MUP KS, u saradnji s Gradskom upravom, poduzeti posebne mere u novogodišnjoj noći. Biće angažovani policajci u uniformi i civilu na lokacijama gde se preprodaje pirotehnika. Takođe će se organizovati zajedničke akcije s nadležnim inspekcijskim organima da bi se stalo u kraj svakome ko na crno nabavlja, prodaje i koristi bilo šta od pirotehnike. Policija će, osim ovoga, održavati sastanke s menadžmentom i nastavnim osobljem osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Foto: Flickr/yaruman5 Foto: Flickr/yaruman5

Apel

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Sena Softić-Taljanović, s obzirom na nadolazeće praznike, uputila je apel građanima, a naročito roditeljima, da budu savesni i da prazničnu noć provedu bez pirotehnike. Ona je naglasila da se praznici mogu provesti i bez jedne zapaljene petarde, prenosi Avaz.ba.

- Slaviti se treba u radosti i veselju i bez upotrebe pirotehnike. Niko ne želi da se radost u prazničnoj noći pretvori u probleme. S obzirom na dugogodišnje iskustvo, praznici se vrlo lako mogu pretvoriti u nesrećan događaj jer mnogi nisu svesni koliko je pirotehnika opasna po zdravlje. Posebno mislimo na roditelje maloletne dece - kaže Softić-Taljanović.

Ona dodaje da neadekvatno rukovanje pirotehnikom ili neispravnost pirotehničkih sredstava mogu imati strašne posledice.

- Imali smo slučaj amputacije prsta. Osim ovog, vrlo lako može doći do slepoće, opekotina po licu i telu, oštećenja sluha i vida. Petarda, kada pukne u ruci, vrlo lako može izazvati invalidnost. Molim sve roditelje da nikako ne kupuju ili makar da svedu na minimum korištenje pirotehnike. Petarde su kao "male granate". S druge strane, dešavalo se da nekima ubace petarde u jaknu ili kosu. Ne mora značiti da će doći do povrede, ali ljudi se prepadnu, dožive stres i to je jedna od posledica - završava Softić-Taljanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ivaan

  22. decembar 2016 | 09:50

  Znaci manja kazna za roditelje ako dete zapali beskucnika?

 • snooker

  22. decembar 2016 | 08:23

  Konacno!

 • Sima

  24. decembar 2016 | 10:15

  Kazniti prodavce sto prodaju deci petarde, kazniti direktore skola gde deca bacaju petardr kao da je to normalno, kazniti i roditelje sto nisu vaspitali decu, kazniti vucica sto ne zna sta se radi po skolama i ulicama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA