• 8

Hrvatska podigla nivo bezbednosti na treći nivo zbog terorističkog napada u Berlinu

Ova odluka posledica je terorističkog napada u Berlinu i da je donesena samo nekoliko sati nakon tog događaja

  • 8

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji sa drugog na treći, od ukupno četiri nivoa, piše danas "Jutarnji list", pozivajući se na neimenovane izvore.

Najpoznatija hrvatska proročica pre godinu dana predvidela atentat u Turskoj: Vera je otkrila koji je Putinov sledeći potez

"Jutarnji" navodi da je ova odluka posledica terorističkog napada u Berlinu i da je donesena samo nekoliko sati nakon tog događaja, kao i da su odmah pojačane policijske aktivnosti na javnim mestima.

List dodaje da su se dan nakon napada u Berlinu, u Zagrebu sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi.

Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutarnjih poslova obaveštava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo

Foto-ilustracija: Profimedia/allOver Photo

To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi, piše "Jutarnji".

Treći stepen pripravnosti poslednji je put uveden u februaru posle terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu.

"Jutarnji" napominje da je, međutim, sada situacija specifična, jer je zbog brojnih pretprazničkih događanja, na gradskim ulicama i trgovima velik broj ljudi, što je teroristima idealna meta.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbednose situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • dbdhvwF89xjshxhsbdhsFKVansidsjdbxd dkdnd dkd skdhfbdidbdjdfidnskfhalwisialnd

    Oni su se osetili toliko vaznim da misle da su oni na udaru terorista.

  • ČEDA EKSER

    Ko ce njih,jadnike?!

  • Vizantijsko plavo

    Verovatno su srbi najavili postavljanje cirilicnih tabli!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima