• 0

Sat u Zrenjaninu koji kuca u isto vreme na 4 mesta: Ovo je čudo tehnike još iz 1902. godine (FOTO)

Zvona i satovi sa oznakom zemunske radionice do danas su u funkciji u više od 130 gradskih i seoskih hramova

  • 0

Gradska kuća u Zrenjaninu podignuta je na temeljima nekadašnje Bečkerečke tvrđave. Pred ulazom u Svečanu salu nalazi se jedinstveni "Pantelićev sat" iz 1902. godine, čiji mehanizam istovremeno pokreće četri međusobno udaljena brojčanika. Ovaj sat ostaje da prkosi vremenu kao zanimljivo tehničko dostignuće i muzejski eksponat.

SVAKA ČAST, LEGENDO: Čačanin osnovao muzej rakije u čast majci, a sad ima i AJKULU (FOTO)

Gradska kuća u Zrenjaninu danas je sedište Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga. U desnom krilu zgrade nalazi se Istorijski arhiv. Zgrada je najprepoznatljiviji simbol na razglednicama Zrenjanina više od 100 godina.

Konstruisan je 1902. godine u čuvenoj zemunskoj zanatskoj radionici i livnici porodice Pantelić i jedinstven je po tome što njegov mehanizam, zahvaljujući posebnom sistemu prenosa kroz tavanicu zgrade, istovremeno pokreće četiri međusobno udaljena brojčanika – na samom satnom mehanizmu, u Baroknoj sali, na fasadama ka Županijskom parku i ka Trgu slobode.

LUVR otvara svoja vrata za sva umetnička dela iz IRAKA i SIRIJE

Foto: ilovezrenjanin.com

Foto: ilovezrenjanin.com

Livnica „Pantelić“ nastala je od male bravarske radionice koju je Đorđe Pantelić otvorio 1854. godine u svojoj porodičnoj kući u Zemunu.

U njoj su se kovale brave i ključevi, gvozdene ograde za balkone, stepeništa i bašte i peći. Livnica je 1870. godine počela da proizvodi i zvona i toranjske satove za crkve i nајvažnije gradske palate, a ubrzo su njeni satovi počeli meriti vreme na crkvenim tornjevima širom Austrougarske monarhije.

Zvona i satovi sa oznakom zemunske radionice do danas su u funkciji u više od 130 gradskih i seoskih hramova.

Foto: ilovezrenjanin.com

Foto: ilovezrenjanin.com

Namenjen činovnicima u Županijskoj zgradi, ali i građanstvu van nje, Pantelićev sat je pokazivao identično vreme u Baroknoj sali, na balkonu vidljivom s gradskog trga, fasadi okrenutoj dvorištu zgrade i u samom holu, na satnom mehanizmu.

Potreba za tačnim vremenom unutar i izvan zgrade, kao i simbolika njegovog „poklapanja“ i za vlast i za „glasačko telo“, doveli su do izrade takvog sata koji je izložen očima radoznalaca i namernika u zrenjaninskoj Gradskoj kući.

Foto: ilovezrenjanin.com

Foto: ilovezrenjanin.com

Sat je do danas u funkciji, uz potrebu svakodnevnog mehaničkog navijanja posebnom polugom – kurblom. Poslednje „doterivanje“ i podešavanje satnog mehanizma obavljeno je početkom 2005. godine, zahvaljujući znanju i umeću zrenjaninskog zaljubljenika u satove, profesora Đule Feldešija.

Drugi sat u holu, od kovanog gvožđa, smešten nasuprot Pantelićevog, po svemu sudeći predstavlja poklon u znak zahvalnosti županijskim vlastima zanatlija koji su, nakon rekonstrukcije zgrade, dobili priliku da izrade dve gvozdene kapije.

Foto: ilovezrenjanin.com

Foto: ilovezrenjanin.com

Na njemu nema nikakvih podataka o vremenu izrade, ali se na osnovu prethodno pomenutog pretpostavlja da je napravljen oko 1890. godine.

(Telegraf.rs/ilovezrenjanin)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima