Obama prvi put upotrebio "vruću crvenu telefonsku liniju" s Moskvom: Otkriveno šta je poručio Putinu

Komunikacija između ove dve zemlje gora nego ikada

  • 38

"Vruća crvena telefonska linija" redovno se koristi za kontakte između predsednika Rusije i Sjedinjenih Država, izjavio je službeni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

SAHRANJEN UBIJENI RUSKI AMBASADOR: Zvezda Heroja Rusije dodeljena njegovoj porodici (FOTO) (VIDEO)

Aktuelni američki predsednik Barak Obama u oktobru ove godine navodno je prvi put upotrebio "vruću liniju" s Moskvom, kako bi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razmotrio temu hakerskih napada koje tobože sprovodi Kremlj na Demokratski nacionalni komitet, prenosi Independent.

Protekle nedelje njih dvojica su ponovo razgovarali na sličnu temu, naime na optužbe da je Rusija hakerskim napadima vršila uticaj na tok predsedničkih izbora u Americi.

Džejms Kolins, bivši američki ambasador u Rusiji rekao je da je komunikacije SAD-a i Rusije gora nego za vreme hladnog rata.

- Obama je tražio da razgovara direktno sa Putinom rekavši mu jasno da prekine da hakerskim akcijama - rekao je Kolins napominjući da se odnosi dve države sada svode na "vraćanje milo za drago".

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Ali kako je naišao na nezadovoljavajuće odgovore, Obama je odlučio da se komunikacija dve najveće svetske sile vrati na nivo iz vremena Hladnog rata, što praktično znači svođenje međusobne komunikacije na minumum.

"Crvena linija" odnosno "crveni telefon" nije zapravo telefon već je prvenstveno bio neki oblik električne pisaće mašine, da bi zatim evoluirao u faks mašinu a sada u imejl.

Obama nije koristio ovakav način komunikacije sa Putinom nikada pre ovogodišnjih izbora, kada je CIA javno osumnjičila Rusiju da je hakovanjem imejlova demokrata uticala na objavljivanje dokumenata iz elektronske pošte i time pomogla Trampovoj pobedi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pol

    22. decembar 2016 | 19:52

    Čisto da nešto kaže na kraju svog, ne baš uspešnog mandata, mr Obamius.

  • bobo

    22. decembar 2016 | 20:35

    Obama je već"zaboravio"šta je Snowden otkrio kako oni špijuniraju na ceo svet čak su stavljali skrivene mikrofone u EU parlament.

  • Kure

    22. decembar 2016 | 20:35

    Barak Husein Obama pravi poslednje trzaje....dok nestaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA