ĐAK: Crna Gora je srpska. NASTAVNIK: Sedi, jedan!

Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore? - Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala... - Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi? - Niđe, to sam u kući naučio, to svi znaju - Sjedi, evo ti jedan

Rade Račić (13), učenik sedmog razreda u Podgorici, dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore započeo rečenicom da je ona srpska država.

NEKO ĆE SNOSITI POSLEDICE: Kontroverzni crnogorski Bukvar nije smeo da dođe do učenika

- Upravo tako se desilo. Naime, to će biti prvi put u istoriji ovdašnjeg obrazovnog sistema da učenik dobije negativnu ocenu, a da zaprvo nastavnik nije znao - priča za "Blic" otac malog Radeta Veljko Račić.

Priča ide ovako: "Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore?".

- Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala...

Tada ga je nastavnik prekinuo i povikao:

- Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi?

Rade je tada odgovorio nastavniku.

- Ne piše niđe, nastavniče,  to sam u kući naučio, to svi znaju, na šta je nastavnik njemu rekao:

- Sjedi, evo ti jedan!"

POGLEDAJTE KAKO SE U CRNOGORSKOM BUKVARU OBJAŠNJAVAJU SLOVA Ś I Ź: Mnogima se bukvalno plače (FOTO)

Ako Crnogorci stvarno počnu ovako da govore, Srbi ih više ništa neće razumeti (VIDEO)

Veljko Račić dodaje da ni on a ni supruga nisu kritkovali Radeta. Čak mu je mama kupila nove patike. On savetuje roditelje da čuvaju svoju decu i da ih vaspitavaju nepokolebljivo u duhu tradicionalnih vrednosti i temeljnih opredeljanja.

- Kada je sin doneo jedinicu, kao pripadnici najugroženije etničke grupe u Evropi, što srpska zajednica u Crnoj Gori i jeste, osećali smo se tužno, ali bez ikakvog osećaja mržnje ili osvetoljubivosti. Crna Gora preživljava poslednjih godina svoje najtamnije časove, i to se svakodnevno i u brojnim drugim primerima potvrđuje - kaže Veljko.

Inače, kako je mali Rade preneo, većina drugara je ustala i aplaudirala mu, a nastavnik je bio šokiran, rezigniran i ljut,...

- Radu je bilo krivo, ali kaže da ne odustaje od istinite istorijske činjenice da je Crna Gora srpska država. Diskriminacija Srba u svakom smislu i pogledu je nešto što više nije nikakva novost. Ovo, naravno, nije dobro ni sveukupno za državu koja pledira na nekakve šire integracije, a nepravedno je i prema trećini crnogorskih građana. No, po onoj staroj: " Krst nositi nama je suđeno, strašne borbe sa svojim i tuđinom " -  zaključuje Račić.

(Telegraf.rs / Blic)

Komentari

  • ksenija

    Crni Rade,kukala mu majka.mlad,neuk i neobrazovan.A da tuga bude još veća,roditelji se ponose sa neznalicom.Ljudi vele da su nam roditalji najbolji prijatelji,eto ima i onih kojima je draže pravit cirkus od svoje đece.

  • filip

    Normalno da mu je da jedan kad je mali pogrijesio,postajala je CRNA GORA mnogo prije drzave Srba Hrvata i Slovena

  • Lazar Obični

    Vaše novine su trebale da objave i ime i prezime nastavnika da bi ga pozvali i rekli šta mislimo o njegovom postupku.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima