• 8

Danas je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a domaćice imaju posebnu ulogu! Evo šta obavezno moraju da urade

Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta običaja izgubilo ili zaboravilo

  • 8

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče, uoči Božića, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

NAJVEĆI BROJ HRIŠĆANA DOČEKUJE BOŽIĆ: Katolički vernici danas proslavljaju Badnje veče

Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta običaja izgubilo ili zaboravilo. U različitim krajevima, običaji se umeju razlikovati u nekim elementima, a u mnogim krajevima se dosta običaja izgubilo. Kombinacija toga doprinosi velikim razlikama u običajima od kraja do kraja i od sela do sela. Ipak, i pored tolike raznovrsnosti, ipak postoji i dosta zajedničkih običaja koji su vrlo slični, kao i sećanje na neke običaje koji se više ne rade, ali postoji sećanje da se u nekom selu nekada i to radilo pre nego što se to napustilo.

Danas se kiti jelka, a nekada se kitila "grana" koja se odseče na Svetu Barbaru 4.decembra. Ova tradicija je i danas opstala kod Bunjevaca.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Na vrh jelke često se postavljaju anđeo ili zvezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvezdu iz priče o rođenju Isusa Hrista.

Na Badnji dan, domaćica pravi Božićnjak koji se stavlja ispod jelke. Pravljenje Božićnjaka je jedinstveno kod Bunjevaca. Badnja večera se uvek završi sa veseljem i uz molitvu.

Za vernike, misa Ponoćnica je veoma značajna.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • St.ok ureduje bravo

    Svim vernicima zelim srcan Bozic

  • goga

    Svim Hrišćanima katoličke veroispovesti na zemaljskoj kugli želim sretan Božić.Neka ga provedu u miru radosti i ljubavi.

  • Alex

    cemu ovakva negativa svi slavimo bozic hristov rodjendan tako da relax nema veze koji datum.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima