≫ 

Katolički vernici danas proslavljaju Božić

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena

  • 2

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.

Hiljade hrišćana na proslavi Badnje večeri u Vitlejemu: Dolaze iz celog sveta na mesto Hristovog rođenja (FOTO) (VIDEO)

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu u župi svetog Ante Padovanskog, a u 18 sati će služiti misu u župi Krista Kralja.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim građanima Srbije, koji po Gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Hrista, želim da u miru i ljubavi provedu praznike sa svojim najbližima i najmilijima", poručio je predsednik Srbije.

"Praznik Hristovog rođenja, najveseliji praznik u hrišćanstvu, prilika je ne samo da pokažemo spremnost, već i da činimo dobro, da svi, bez obzira na veroispovest, budemo bolji i plemenitiji prema drugima. Neka vam dan Hristovog rođenja donese mir i radost", naveo je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sveštenstvu i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, s porukom da ovaj Božić podseti na vrednost kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost.

"Neka i ovaj Božić podseti na vrednosti kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost", poručio je premijer Vučić.

"Želim vam da praznične dane provedete sa najbližima u miru, ljubavi i duhovnom blagostanju", dodao je premijer.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, takođe, čestita Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i lično ime svim građanima koji slave Božić čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik. Neka ovaj praznik donese još više razumevanja među ljudima, podstakne i osnaži vrline mira i solidarnosti u današnjem svetu velikih izazova, a u domove unese ljubav, zdravlje i porodičnu sreću", poručila je Gojković.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Foto: Jaroslav Pap Foto: Jaroslav Pap

Beogradski nadbiskup Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

"Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese", rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: "Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

"Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh", poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi" božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OBILIC

    25. decembar 2016 | 19:46

    SRETAN BOŽIĆ SVIM NARODIMA SVETA VEROVALI NE VEROVALI U HRISTOSA. GOSPOD BOG JE STVORITELJ ŽIVOTA KOJI JE RAD SVAKOG ČOVEKA NA SVETU JER JE TO NJEGOVO DELO. BOG NE DELI NAROD NO VERA BEZUMNIH I BEZVERNIH ZATO JE MIR I LJUBAV MEDJU NAMA SVIMA NA SVETU I LJUDI I SVEGA STO NOSI DUŠU

  • Krsta

    27. decembar 2016 | 10:57

    Čestitam božić svim srbima.katolicke vere

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA