• 19

Od 1. januara je odlazak u penziju skroz drugačiji nego što je bio dosad

Sve filijale RFPIO radiće u subotu, 31. decembra, od 8 do 13 časova, kako bi svi osiguranici mogli blagovremeno da podnesu zahteve i penzionišu se pod uslovima koji važe za 2016. godinu

 • 19

Nove odredbe o uslovima za odlazak u starosnu penziju stupiće na snagu 1. januara sledeće godine, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO).
Sestre vratile 5.000 dinara jer im je majka preminula dan nakon uplate pomoći za penzionere

Starosna granica za odlazak u starosnu penziju za žene podiže se za šest meseci, tako da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja, navodi se u saopštenju.
Uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dodaje RFPIO.
Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.
Muškarcima će od 1. januara sledeće godine za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža i najmanje 55 godina i osam meseci života.
Ukoliko primate penziju iz Hrvatske, imate besplatnu pravnu pomoć 4. i 5. oktobra
Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predvidjenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.
RFPIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.
Građanima koji žele da se penzionišu u skladu sa odredbama koje važe u 2016. godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra, a zahtev za ostvarivanje prava na penziju mogu podneti najkasnije 31. decembra, lično ili preporučenom pošiljkom.
Fond podseća da se podnošenjem zahteva 1. januara 2017. godine i kasnije primenjuju uslovi koji važe za kalendarsku godinu u kojoj se podnosi zahtev.
Sve filijale RFPIO radiće u subotu, 31. decembra, od 8 do 13 časova, kako bi svi osiguranici mogli blagovremeno da podnesu zahteve i penzionišu se pod uslovima koji važe za 2016. godinu, navodi se u saopštenju RFPIO.
(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bakica

  Nije vam valjao Tito i komunisti. Tada su zene isle u penziju sa 50 g zivota i 30 g radnog staza. Radite sada do smrti.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Jeretik

  Ustavni sud cuti ?

  10
  1

  Podelite komentar

 • Majkan

  Zato i ne uplacujem penziono i niti mi pada na pamet . necu je docekati a celog zivota placati drzavi 6000 din mesecno. Hvala TI Srbijo od tebe mi nista ne treba. Ne diram te ne diraj me! Na to se i ide jer znaju da je prosecan starosni vek kod ljudi u srbiji manji od tih 65 god i retko ko ce je docekati. Prosek nam vade stare generacije koje su vodile zdrav zivot da ne kazem bez struje ,hemije u hrani itd...

  18
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima