≫ 

Pravilo vožnje "par-nepar" ukinuto, Sarajlije mogu da odahnu! (VIDEO)

Čak je i kardinal sarajevski ljutito reagovao tokom božićne mise

  • 4

Mera zabrane kretanja pojedinih motornih vozila, po sistemu "par-nepar" uvedena u Sarajevu zbog alarmantnog zagađenja vazduha, danas je ukinuta. Ova mera je bila na snazi dva dana.

U Sarajevu HAOS: Pedzagađenje na visokom nivou, zabranjeno kretanje pojedinim vozilima!

Policija juče i danas nije kažnjavala vozače koji se nisu pridržavali navedenih pravila, već je samo pisala upozorenja, navodi Klix.ba.

Za pravna lica koja se nisu pridržavala mera bila je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 KM, a za fizička lica od 500 do 1.000 KM.

Mediji u BiH su juče izvestili kako je ta mera odmah dala rezultate jer je, sudeći prema podacima s mernih stanica, nivo zagađenosti smanjen.

Ova zabrana se nije odnosila na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, taksi vozila, hitne pomoći, vatrogasaca, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa i vozila sa diplomatskim tablicama

Uvođenje mera zbog prekomerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo, posebno sistema vožnje "par-nepar" tablica, izazvalo je negodovanje građana, ali i firmi, dok je i kardinal Vinko Puljić na misi kazao da je šteta što vlast nije imala dovoljno mudrosti pa to uvela nakon Božića.

Negodujući zbog odluke, Jasmin A. iz Sarajeva ističe da plaća dodatni porez jer ima auto na plin koji ne zagađuje okolinu, a sada ne može da ga koristi. 

- Ovo neće puno pomoći, a samo je otežalo život građanima. Javni gradski prevoz ne može opslužiti grad. Niti je redovan- komentariše on.

Neki od građana su pitali kako će na posao oni koji stanuju u mestima do kojih ne dolazi ni bus, dok su neki konstatovali da će ministri sigurno na posao i to s pratnjom bez obzira na registarski broj. U sarajevskoj policiji su kazali da se zabrana vožnje auta čija se registracija završava parnim brojem uglavnom poštovala, ali i dasu imali razumevanja prema onima koji slave Božić i onima koji žele da posete prijatelje za taj praznik pa su ih samo upozoravali.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odlukom o proglašenju "uzbune" zbog zagađenja vazduha, naloženo je smanjenje grejanja za najmanje tri stepena Celzijusa. Naloženo je i uvođenje sistema "par-nepar" tablica, pa juče nisu mogla da se voze vozila sa parnim brojem, a danas to ne mogu ona s neparnim brojem. To uključuje i vozila sa stranim tablicama, te one koji odlaze iz Kantona Sarajevo ili ulaze u njega. Odlukom Vlade KS, prevoz tramvajima i trolejbusima biće besplatan, ali ne i prevoz autobusom, od kojeg zavisi veliki broj građana.

Ova mera se nije odnosila na taksiste, vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, hitnih intervencija. Kazna za nepridržavanje je 500 do 1.000 KM za građane, a od 1.000 do 5.000 KM za firme, pišu "Nezavisne.com".

Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH očekuju od utorka promenu vremena, naoblačenje i slabu kišu, pa se nadaju da će se tako zagađenost u Sarajevu smanjiti.

Oglasilo se i Udruženje poslodavaca FBiH, istakavši da ova mera može naštetiti poslodavcima, te da na nju nisu bili pripremljeni jer je njena primena definisana ad hok. Negodovali su i iz rentakar agencija, kao i nekih hotela s obzirom na ranije rezervisane sobe i auta.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građevine i zaštite okoline KS, je rekao da je video reakcije građana i da sa žaljenjem može reći da je nekima važnije da se voze autom, nego da sačuvaju zdravlje. Osvrnuvši se na negodovanja jer je u  nedelju bio Božić, napomenuo je da je bila i Hanuka, pa da nije primereno po nacionalnoj osnovi rešavati probleme.

Neki od ekologa stava su da ova mera neće smanjiti nivo zagađenja. Stručnjak za kvalitet vazduha i klimatske promene Martin Tais javnosti je pojasnio da se zaštita životne okoline ostvaruje smislenim upravljanjem prostorom. Istakao je da treba naći rešenja za destimulaciju korišćenja uglja i stimulaciju korišćenja plina, koji bi trebao da bude isti ili jeftiniji od uglja u zimskim mesecima. Smatra da je proglašenje epizode "pripravnost", a ne "uzbuna", jedina moguća mera za ublažavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha.

(Telegraf.r/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA