U Sarajevu je haos, a zapravo je u ovom gradu mnogo gore: Najzagađeniji je u BiH, ljudi udišu zastrašujuću prašinu!

U toku jučerašnjeg dana kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na skoro svim mernim mestima u Federaciji

  • 7

Na svim mernim mestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde, Živinice, Jajce i Ivan-sedlo) izmerene su srednje dnevne vrednosti prašine PM10 (čestice razmera manjeg od 10 mikrometara) više od 50 ug/m3, što je na gornjoj granici zagađenosti vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

Pravilo vožnje "par-nepar" razljutilo Sarajlije, od sveštenstva do ekologa! (VIDEO)

U Zenici su jučerašnje izmerene vrednosti nešto niže nego dan ranije, međutim i dalje je Zenica grad s najlošijim kvalitetom vazduha u Federaciji BiH, barem što se tiče mesta iz kojih FHMZ dobija podatke, piše radiosarajevo.ba.

Dnevne koncentracije sumpordioksida u tom gradu kretale su se između 380 i 530 ug/m3. Propisana granična vrednost za ovaj polutant iznosi 125 ug/m3. Koncentracije lebdećih čestica PM10 kretale su se od 260 do 300 ug/m3. Prema saznanjima FHMZ-a, iako nemaju direktno pristup podacima sa opštinske stanice - u Kaknju je situacija slična zeničkoj.

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 juče imale blago nižu vrednost u odnosu na prethodni dan. Koncentracije azotnih oksida su značajno pale (za oko 40 posto) i nakon što su dva dana zaredom bile prekoračene propisane granične vrednosti za ovaj polutant, juče do tih prekoračenja nije došlo. Emisiju azotnih oksida uzrokuju uglavnom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

U Sarajevu HAOS: Pedzagađenje na visokom nivou, zabranjeno kretanje pojedinim vozilima!

U Tuzli, Lukavcu i Živinicama situacija je slična kao prethodni dan - prekoračenja propisanih koncentracija srednjih dnevnih vrednosti sumpordioksida i visoke koncentracije lebdećih čestica. Koncentracije navedenih polutanata su nešto niže nego je to slučaj u Zenici. U Jajcu i Goraždu su i dalje prisutne visoke koncentracije lebdećih čestica u vazduhu.

Prema meteorološkoj slici - u pojedinim delovima Bosne će doći do poboljšanja meteoroloških uslova i u toku dana već se može očekivati postepeni pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Za savetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    26. decembar 2016 | 12:24

    Niste vi bili u Pljevljima ,da vidite šta je zagadjenost...

  • Realno,

    26. decembar 2016 | 12:09

    Srbi opet krivi...prdi se puno ovih dana.

  • F

    26. decembar 2016 | 14:04

    Tako i treba Kada Su Svi potrčali u Gradove Nece niko u Selo.Ja sam Odrasto u Gradu a moja Zivotna Zelja je da Napravim Kucu na Selu.Razmisljam Da sve prodam U Gradu i Selim Na Selo.Gradovi su postali Kao Zatvori Skuceno Prljavo Strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA